Komičarka Marina Orsag o najboljim doživljajima sa svojih brojnih putovanja
Destinaciju za koju ćemo izdvojiti svoj novac i dragocjeno vrijeme ponekad je teško odabrati. Prokrčiti put kroz šumu preporuka i opcija te pritom ...
Od 28. studenoga pa sve do Nove godine na terasi Oleander kultnog zagrebačkog hotela i ove vas godine očekuje blagdanski spektakl FOOLING AROUND: Felicita, koji u grad donosi dašak Venecije, vrhunski glazbeni program i najuzbudljiviju gastronomsku street ponudu.
Buncek u tortilji, fileki s pancetom, hrskave sardine sa salsom od avokada, sočan juneći burger, neizostavni kremasti kroketi, slavni zapečeni štrukli, čokoladni mousse s višnjama, crumble od brusnica, jabuke kuhane u bijelom vinu, vrući kokteli – na Esplanadinoj kućici čeka vas fantastična gurmanska ponuda koju morate kušati. Uz to, čarobno ozračje hotela poziva vas na blagdanska druženja uz uživanje u božanstvenim sezonskim jelovnicima, popodnevnom čaju, neodoljivim božićnim slasticama i autorskim koktelima.
Uz pjenušac, crveni tepih i senzacionalne sljedove delicija chefice Ane Grgić Tomić, poznata glazbena skupina Showtime uvest će vas plesom i veseljem u novu 2025. godinu.
S pogledom na čarobnu fontanu i zagrebačke znamenitosti, Esplanadina terasa i ove godine postaje epicentar magičnog Adventa, pozivajući sve da osjete jedinstven spoj šarma, tradicije, vrhunske gastronomije i opuštenog blagdanskog ozračja.
Fooling Around otvara svoja vrata u četvrtak, 28. studenoga u 16 sati, i tijekom cijelog prosinca posjetiteljima donosi vrhunski glazbeni program i događanja na otvorenom koji jamče odličan provod. Za uživanje u gastronomskim senzacijama s potpisom chefice Ane Grgić Tomić svakako posjetite Esplanadinu adventsku kućicu, koja će i ove godine biti nezaobilazna destinacija istinskih gurmana.
Ana je sa svojim timom za Fooling Around osmislila fantastičnu street food ponudu od koje rastu zazubice, a na jelovniku se posebno ističe suhi buncek sa zeljem koji je Ana domišljato zapakirala u slasnu tortilju, a okuse zaokružila domaćom kremom od hrena i začinskog bilja – savršen zimski comfort food uz dodatak tradicije. Uz to, za one koji se vole ugrijati uz konkretno tradicijsko jelo na žlicu, Ana je uvrstila neodoljive fileke s pancetom, koje je upotpunila začinskim biljem i parmezanom.
Za ljubitelje svježe ribe Ana je osmislila originalan zalogaj s daškom egzotike – svježe sardine iz Jadranskog mora, očišćene i pržene u panko mrvicama za potpuno prepuštanje slasnom trenutku hrskavosti. Sardine dolaze s dodatkom fine domaće kreme od slanutka i crnog sezama uz salsu od avokada, manga, krastavaca i mente s dresingom od citrusa i maslinovog ulja te kreme od kokosa i limete – za idealan zdrav obrok. Tu je i slastan juneći burger koji se priprema od najfinijeg čistog junećeg mesa s malo soli i papra da bi naglasak ostao na kvaliteti mesa.
Burger je obogaćen marmeladom od luka, kiselim krastavcima i ukiseljenom ljutikom – sve iz Anine domaće proizvodnje, a poslužuje se uz kremasti umak sa senfom i hrskavu rikolu. S obzirom na golemu potražnju proteklih godina, Ana je ove i godine u jelovnik uvrstila nadaleko poznate hrskavo-kremaste krokete, a ovog je puta spojila kulen s marmeladom od paprike, aiolijem od paprike, rikolom i ukiseljenim lukom. Adventski street jelovnik ne bi bio potpun bez najpoznatijeg Esplanadina klasika koji obožavaju svi naraštaji kako Zagrepčana tako i onih izvan granica Hrvatske – vrućih štrukli, punjenih svježim kravljim sirom i zapečenih s vrhnjem, koji su istinska hrana za utjehu.
Svako jelo valja zaokružiti nečim slatkim, a najbolji su izbor majstorske delicije Esplanadinih slastičara. Posjetitelji će se ove godine moći zasladiti čokoladnim mousseom sa začinima uz dodatak višnje kuhane u vinu i žele od višnje.
Tu je i slasni vrući crumble od brusnice, aromatiziran narančom i đumbirom s kremom od javorova sirupa i vanilije. Slastičarski tim pripremio je još jedan desert posvećen sezonskoj kraljici voća – jabuka kuhana u bijelom vinu, soku od naranče i kori cimeta poslužuje se s finom kremom od oraha, umakom od vanilije i karamel-umakom, a zasigurno će zadovoljiti i najzahtjevnija nepca.
Senzacionalni vrući kokteli koje potpisuje poznati Esplanadin koktel-majstor Vjenceslav Madić Master Kishoni već su osvojili posjetitelje Esplanade 1925 Lounge & Bara i manifestacije Fooling Around, a ove godine ugrijat će vas od glave do pete. Kishoni je za zimska adventska druženja na otvorenom osmislio čak šest novih koktela. Zimskim neizostavnim klasicima dao je poseban karakter: Festive Esplanade bijelo kuhano vino dolazi s fantastičnom kombinacijom biranih vina i začina uz liker od bazge i dehidriranu limetu, dok se u Festive Esplanade crnom kuhanom vinu spajaju čak četiri odlična vina koja oplemenjuju začini, liker od crnog ribiza i dehidrirana naranča, koji ovom vrućem koktelu daju posebnu notu. Esplanade Fizz osmišljen je za ljubitelje džina i inačice Gin Fizz, a donosi osvježavajuće voćne i cvjetne okuse uz note crvenoga grejpa i bazge koje ovaj koktel čine savršenim u toploj varijanti.
Čuveni klasik Mojito sada je u ponudi i kao topli koktel na bazi kubanskog ruma uz limetu, mentu i malo barmenske kreativnosti – tako jednostavan, a najbolji. Oleander je moderan elegantan koktel na bazi votke u kojemu se voćne note tropskog kraja odlično sljubljuju s cvijetom vanilije. Orient Express spaja okus slatkih marelica i svježih citrusa koji se isprepliću sa zimskim začinima. Koktel nazvan po raskošnoj željeznici koja je prometovala kroz Zagreb dvadesetih godina prošlog stoljeća, koja je ujedno zaslužna za izgradnju i otvaranje hotela Esplanade daleke 1925. godine, zasigurno će oduševiti najzahtjevnija nepca. Budući da se ovi kokteli u kozmopolitskom ozračju Esplanade 1925 Lounge & Cocktail Bara poslužuju s ledom u hladnoj varijanti, Vjenceslav je tako ponovno stvorio nešto nezamislivo: hladne koktele pretvorio je u tople ne mijenjajući im okus. Stoga svakako preporučujemo da kušate obje varijante i prepustite se veselju i blagdanskom uživanju.
Ovaj raskošan hotel oduvijek je zauzimao posebno mjesto u srcu Zagrepčana te je tijekom godina postao omiljeno mjesto za obiteljska okupljanja, druženja u krugu prijatelja i partnera, božićne proslave i najglamurozniji doček Nove godine u gradu.
Rezervirajte svoj smještaj u jednoj od raskošnih soba i apartmana s pogledom na zagrebački Advent, budite u centru zbivanja i prepustite se uživanju u kozmopolitskom ugođaju Esplanade 1925 Lounge & Cocktail Bara uz božićni popodnevni čaj i selekciju malih zalogaja i slastica posluženih na etažeru, ugrijte se uz topli koktel i odličan punč ili kušajte slasni Esplanadin božićni kolač sa sušenim voćem i čokoladom.
Ovog adventa okupite obitelj na tradicionalnom adventskom brunchu u Zinfandel’su – tijekom četiri nedjelje adventa očekuje vas čarobno blagdansko ozračje i izbor finih delicija uz klavirsku glazbu u pozadini i pjenušac za dobrodošlicu. Nazdravite blagdanima u šarmantnom božićnom ozračju Le Bistroa uz prigodna jela od bakalara i božićne slastice.
Svečani dan Božića doživite u bajkovitoj atmosferi hotela Esplanade. A za najluđu noć u godini tu je veličanstveni doček u Smaragdnoj dvorani i Zinfandel’su uz crveni tepih, vrhunski pjenušac, večeru od šest sljedova, glazbeni program, kao i neizostavan dječji doček Nove godine – sve za glamurozan ulazak u novu i još bolju 2025. godinu.
Prepustite se svjetlucavom blagdanskom ugođaju ovog posebnog povijesnog hotela u srcu Zagreba koji sljedeće godine slavi svoj stoti rođendan. Pripremite se za čaroliju Adventa u Esplanadi, gdje svaki kutak sjaji posebnim blagdanskim sjajem, a nezaboravni trenuci čekaju baš vas!
Više o blagdanskoj ponudi hotela Esplanade potražite ovdje.
Ponuda i cjenik na Esplanadinoj adventskoj kućici nalazi se na ovoj poveznici.
Rezervirajte svoj smještaj u Esplanadi na www.esplanade.hr
Foto: Arhiva hotela Esplanade Zagreb, Sandro Sklepić, Lili Bašić