Hormon zadovoljstva najbolje ćete stimulirati glazbom

by | 3 prosinca, 2019

Glazba izaziva osjećaj zadovoljstva kao najdraža hrana, tvrde istraživači sa Sveučilišta u Montrealu. Oni su odabrali osam dobrovoljaca od 19 do 24 godine, priključili ih na poseban skener i mjerili količinu hormona dopamina, kao i broj otkucaja srca, tjelesnu temperaturu i disanje. Ispostavilo se da mozak osoba koje padaju u euforiju dok slušaju glazbu, luči baš ovaj hormon zadovoljstva, a sličnu reakciju izaziva i hrana koju vole.

Dok su uživali u najdražim pjesmama, kod ispitanika je došlo do pojačanog lučenja dopamina u tzv. strijatum, u prednjem dijelu mozga. Te promjene se ne događaju ako im se glazba ne sviđa.

Dopamin se pojačano luči i dok jedemo, pa tada posebno uživamo. Isti učinak zadovoljstva zbog pojačanog lučenja dopamina izaziva i novac, kao i droga?!

Ipak, glazba je posebna zagonetka, ističu znanstvenici, utvrđeno je da Mozart osobito pozitivno utječe na mozak. Ispitanici koji ga slušaju pokazali su veći stupanj inteligencije na testovima u odnosu na one koji najviše vole moderniju glazbu. Znanstvenici vjeruju da je to zato što Mozartova glazba ima jedinstvene matematičke uzorke, koji aktiviraju logički dio mozga.

Foto: Mark Solarski / Unsplash