Hiper-hipo stanje: Zašto ste umorni i žudite za slatkišima?

by | 16 prosinca, 2015

Dežurni krivci za umor obično su neispavanost i stres, ali ako svakodnevno osjećate gubitak energije, možda je tome uzrok – nepravilna prehrana.

ThinkstockPhotos-474970648

Osjećaj umora može se pojačati zbog neredovitih ili preobilnih obroka, manjka vitamina i minerala, ali i zbog takozvanog “hiper-hipo” začaranog kruga u organizmu.

Naime, hrana se u tijelu pretvara u glukozu koja je naše “pogonsko gorivo”. Nakon obroka glukoza (šećer) u krvi se povećava (nastupa hiperglikemija), a potom organizam izlučivanjem hormona gušterače inzulina razinu šećera u krvi dovodi u ravnotežu.

Ako imamo kvalitetne obroke od zdravih namirnica, hiperglikemija je umjerena i razina šećera dovodi se u ravnotežu bez poteškoća (izuzetak su dijabetičari čiji organizam ne proizvodi ili ne može iskoristiti dovoljno inzulina, pa moraju biti na posebnoj terapiji).

Iscrpljujuće oscilacije šećera u krvi

Ako jedemo brzu hranu, kruh ili tjesteninu od bijelog brašna, slatkiše i druge namirnice s visokim glikemijskim indeksom koje brzo povećavaju šećer u krvi, dolazi do jače hiperglikemije, pa gušterača treba izlučiti više inzulina. Zbog veće količine inzulina dva do tri sata nakon obroka može uslijediti hipoglikemija – stanje kad je razina šećera u krvi preniska. Takvo stanje naziva se reaktivnom hipoglikemijom.

Pročitajte i… Kako možete smršavjeti: 15 savjeta nutricionista za vitku liniju

Nagli pad količine glukoze u krvi zapravo je nagli pad energije, a simptomi su zijevanje, pospanost, mučnina, razdražljivost, iznenadna žestoka glad, znojenje, drhtanje, osjećaj hladnoće, vrtoglavica ili čak nesvjestica.

Mnogi znaju reći da im je “pao šećer” pa se okrjepljuju slatkišima ili zašećerenim napicima, nesvjesni paradoksalne situacije da prekomjerna količina šećera u krvi vodi u manjak, zato što izaziva pretjerano izlučivanje inzulina. Tako se svaki put iznova zatvara “hiper-hipo” začarani krug naglog porasta i posljedičnog pada šećera u krvi.

Čuvajte se ovisnosti

Ako se pojavi slabost, na primjer, krajem prijepodneva, vjerojatno je uzrok to što smo pojeli doručak sastavljen pretežno od namirnica s visokim glikemijskim indeksom. Drugim riječima, ako se hipoglikemija javlja u 11 sati, to je zato što je u 8 sati nastala hiperglikemija.

“Hiper-hipo” stanje dodatno se pogoršava ako između obroka uzimate slatkiše ili zašećerene napitke.

Često nije lako prekinuti naviku “podizanja šećera” namirnicama s visokim glikemijskim indeksom, neki ljudi ovisnici su o “lošim” ugljikohidratima.

Istraživanja su pokazala da su takve osobe sklonije razdražljivosti, nasilnom ponašanju i alkoholizmu. Naime, u začaranom krugu pijenje alkohola potiče “hiper-hipo” stanje, a hipoglikemija potiče ovisnost o alkoholu.

Izvor: Life Content
Foto: Guliver/Thinkstock