Daria i Mario stoje iza najljepšeg domaćeg planinarskog Instagram profila. Ako još niste, upoznajte ih!

Protagonisti su nove serije "Ideja Uspona"

by | 27 svibnja, 2023

HRT od 22. svibnja na prvom programu premijerno prikazuje prvu sezonu dojmljive dokumentarne serije “Ideja Uspona”.

Autor serije je talentirani redatelj Filip Filković Philatz, a upravo s njime smo već imali prilike razgovarati te nam je otkrio kako je nastala cijela ideja ovog prekrasnog projekta.

“Ideja Uspona” je očaravajuća i emotivno dirljiva dokumentarna serija koja gledatelje uranja u živote iznimnih pojedinaca diljem manje poznatih regija Hrvatske. Ova serija ističe snagu inovacije i predanosti u transformaciji lokalnih zajednica.

Kroz prvu sezonu prikazuju se pitoreskni krajevi Podravine, Hrvatskog zagorja, Istre i Slavonije, gdje se protagonisti nalaze daleko od užurbanih urbanih središta. U svakoj epizodi fokus je na tri nadahnjujuće osobe koje su svojim inovativnim idejama značajno utjecale ili su potaknule jedinstvene tvrtke u svojim regijama.

Ovi protagonisti prkose očekivanjima svojim nekonvencionalnim profesijama i upornim nagonom. Od održive poljoprivrede do tehnoloških otkrića, njihove raznolike težnje dovode u pitanje status quo i bacaju svjetlo na neiskorištene potencijale skrivenih kutaka Hrvatske. Kroz svoje majstorsko pripovijedanje i vizualnu stilizaciju, “Ideja Uspona” pruža gledateljima jedinstvenu perspektivu o životima, talentima i strastima ovih pionira.

Druga epizoda na redu je u ponedjeljak, 29. svibnja, a jedni od protagonisti koje ćete moći gledati su Daria Bedeniković i Mario Jurina. Njih dvoje kriju se iza Instagram profila  Hiking Croatia.

Tamo možete vidjeti fotografije i savjete koje dijele sa svojih planinarskih tura, a profil je samo u godinu dana dosegnuo brojku od 13 000 pratitelja.

Ususret tome što ćemo ih u ponedjeljak gledati na HRT-u, popričali smo s Dariom i Marijem, a dali su nam i odlične savjete kamo se uputiti na izlet ovog proljeća i ljeta!

ideja uspona serija hiking croatia

Poznati ste po Instagram profilu Hiking Croatia. Kako se rodila vaša ljubav prema planinarenju i ideja za ovaj profil?

Sve je to nekako krenulo vrlo spontano. Kao fotograf i snimatelj imao sam prilike raditi na nekim projektima koji su usko vezani uz prirodu i planinarenje i tu je zapravio došlo do mojeg prvog pravog susreta s planinama. Nije mi dugo trebalo da se navučem na planinarenje i odlazak u planine, a ubrzo sam i Dariu uvukao u taj svijet i od tada smo gotovo uvijek zajedno u svim našim planinarskim avanturama. Sve to je krenulo prije malo više od četiri godine, a s obzirom na moj posao, fotić je uvijek bio sa mnom i uvijek bi nakon izleta imali hrpu fotografija, pa je tako zapravo došla ideja da pokrenemo profil Hiking Croatia. Dodatna motivacija bila je i činjenica da u Hrvatskoj nitko nije radio ništa slično i bilo je jako teško pronaći neke ideje za izlete, informacija o stazama, planinama, opremi…

Možete li izdvojiti nekoliko mjesta koja ste posjetili, a koja su vam ostala posebno u sjećanju? Gdje ste zadnje bili?

Prije nekoliko dana vratili smo se iz Škotske. Oduševio nas je Isle of Skye, ali moramo priznati da smo dijelom bili zbog posla, a dijelom zbog gušta pa nismo baš sve istražili onako kako bismo željeli. Izgleda da ćemo to morati ponoviti. Neka najdraža mjesta doista nam je teško izdvojiti, ali Sv. Brdo i Tulove grede na Velebitu malo su nam draže lokacije od ostalih. Bili su nam to prvi zajednički izleti i uvijek nam je drago vratiti se na Velebit i ove vrhove.

Kako tražite ideje za nova mjesta, koliko je bitno dobro proučiti mjesto kamo idete? 

Nove ideje dolaze nekako spontano. Vrlo često ideja se rodi kada dođemo na neki vrh s kojeg puca predivan pogled i već od tamo vidimo našu iduću destinaciju. Naravno, nije uvijek tako romantično i velik utjecaj tu imaju društvene mreže gdje često pratimo objave drugih, a korisne su i FB grupe u kojima ima zanimljivog sadržaja, tako da uvijek kad vidimo neku zanimljivu lokaciju, ona završi na našem popisu.

S obzirom na to da su planinska područja često bez signala i pristupa internetu, jako je bitno proučiti mjesto na koje idemo i upoznati se područjem, ali potrebno je istražiti i dolazak do početne točke izleta jer na ovim područjima standardne navigacije čestu nisu točne.

ideja uspona serija hiking croatia

Gdje točno živite i jeste li ikad razmišljali odseliti se nekamo drugdje? Što vas veže uz ovo mjesto?

Trenutačno živimo u Zagrebu, ali uskoro se vraćamo u Zagorje, za koje smo baš vezani. Oboje smo naviknuti na život u prirodnom okruženju i moramo priznati da nismo baš za velike gradove i ne vidimo se dugoročno u takvom okruženju. Mir i priroda su ono što nam najbolje odgovara, tako da će to biti naš izbor u budućnosti.

Što biste preporučili planinarima početnicima – izbor mjesta, oprema i slično?

Jako je bitno znati koje su nam mogućnosti i za što smo spremni, a prema tome možemo birati mjesto na koje ćemo ići. Početnicima uvijek savjetujemo da za prve izlete biraju lokacije koje su im u blizini i koje donekle poznaju kako se ne bi doveli u neku neugodnu situaciju. Bitno je ne gledati samo duljinu staze u kilometrima već i visinsku razliku uspona koju je potrebno prijeći na stazi jer će nam to uzeti najviše energije. Uvijek je bitno imati obuću i odjeću prilagođenu terenu na koji se ide, a u ruksaku bi se trebao naći set prve pomoći, powerbank za mobitel, naglavna svjetiljka i neka kabanica ili zaštita od kiše. Naravno, ne treba zaboraviti i na dovoljno hrane i tekućine!

Protagonisti ste nove serije “Ideja Uspona”, koja se počela prikazivati na HRT-u. Kakvi su vaši dojmovi, kako je teklo snimanje?

Snimanje je bilo super zabavno i opušteno! Naravno, radi se o profesionalcima koji izvrsno rade svoj posao, imaju ideju i znali su točno kakve kadrove žele i što će tražiti od nas. Mi nismo baš neki profesionalci ispred kamera i u početku nam je to bila jako čudna situacija, ali uz njihovu pomoć smo se (valjda) riješili početne treme. Smijeha i dobre energije nije nedostajalo, a sada čekamo drugu epizodu da vidimo kako je to ispalo!

ideja uspona serija hiking croatia

Zašto biste preporučili svima da pogledaj novi serijal? Po čemu je za vas poseban i drukčiji?

Kad smo čuli tko je autor serijala i koji radovi stoje iza Philatza, znali smo da ”Ideja Uspona” jednostavno ne može ispasti loše. Gledali smo ”Lovac na bilje” i ”Dulum zemlje”, i sve su to odlične serije koje imaju ono nešto da ih pogledaš u jednom dahu od početka do kraja. “Ideja Uspona” bavi se pričama stvarnih ljudi koji su nešto postigli u svojim sredinama, ali u isto vrijeme motivira mlade da pronađu neki svoj put. Pogledali smo prvu epizodu koja je opravdala sva očekivanja – od priče, aktera, boja, kadrova… Možemo samo reći da jedva čekamo ostale epizode!

Za naše čitateljice, koja top tri mjesta u Hrvatskoj biste predložili kao lokacije koje su must-have, posebno sad kroz proljeće i ljeto?

Ovo je pitanje na koje je uvijek najteže odgovoriti! Postoji toliko lokacija koje još ni mi nismo prošli ni vidjeli, a predivne su i vrijedne divljenja. Ako se radi o proljetnim izletima, svakako bismo predložili Stazu 7 slapova u Buzetu, Tulove grede na Velebitu i planinarenje do Planinarskog skloništa Pakline na Biokovu. Dodali bismo još jednu lokaciju u blizini Zagreba, a to je Dolina Slapnice u parku prirode Žumberak.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Hiking Croatia (@hiking.croatia)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Hiking Croatia (@hiking.croatia)

Foto: Instagram, PR