Što je zajedničko nama i omiljenim nam filmskim junacima? Odgovor nam je dala Hanna Flint

Putovanje ka samoosvještenju i samoprihvaćanju

by | 15 siječnja, 2024
Hanna Flint

“Snažan ženski lik” Hanne Flint (Mozaik knjiga) vodi nas na neizmjerno iskreno putovanje ka samoosvještenju i samoprihvaćanju, popraćeno vrsnim primjerima iz filmske i popularne kulture te urešeno britkim humorom.

Upoznajte Hannu Flint, britansku filmsku kritičarku koja nas u svojem književnom prvijencu vodi kroz svijet kinematografije i popularne kulture. Kroz njezine oči otkrivamo kako je filmsko platno oblikovalo ne samo njezino poimanje svijeta nego i same sebe.

Hanna je hrabro zakoračila u industriju koja često postavlja izazove pred pojedince. Njezina priča isprepliće vlastite i obiteljske anegdote s filmskim i televizijskim prikazima sličnih situacija, pružajući nam kritički uvid u to kako se žene portretiraju u popularnoj kulturi.

“Snažan ženski lik” nije samo topla autobiografska priča nego i edukativni ogled o svijetu filma i popularne kulture. Hanna nam otvara vrata kreativne industrije, reflektirajući suvremeno društvo. Kroz njezinu perspektivu, potiče nas da bolje sagledamo sebe unutar takvog društva, istovremeno nas osnažujući da živimo život prema vlastitim pravilima.

Hanna Flint

Hanna Flint kroz stranice ove knjige razmatra ideje autentičnosti, raznolikosti i samospoznaje. Pritom nas poziva na to da se oslobodimo predrasuda, izgradimo vlastite priče i živimo život u ritmu vlastitog srca.

Ovo savršeno štivo za sve ljubitelje filma koji su se uvijek pitali kako se njihov život isprepliće s vrstom umjetnosti koju toliko vole na hrvatski je preveo Nino Orepić. 

Hanna Flint britanska je kritičarka, novinarka i voditeljica koja se već više od desetljeća bavi temom filma i popularne kulture. Njeni su radovi objavljivani na portalima GQ, Empire, The Guardian, Elle US, Radio Times, BBC Culture i slično. Često gostuje u emisiji Front Row na BBC Radio 4, vodi emisiju MTV Movies i podcast Fade to Black, suosnivačica je podcasta The First Film Club i članica London’s Critics’ Circle. Zalaže se za jednakost među spolovima, kulturno bogatstvo i raznovrsnost pripadnika entertainment industrije. 

Možete li nam reći nešto o sebi i što Vas je nadahnulo na to da napišete knjigu “Snažan ženski lik”?

Filmska sam kritičarka i novinarka s prebivalištem u Londonu te mješovitog britansko-tuniskog podrijetla. Zanimalo me pisanje osobnog osvrta na film kao umjetnost i njegov utjecaj kroz prikaze žena, žena raznih boja kože i onih arapskog podrijetla s kojima sam odrasla te koje i dalje gledam na ekranu.

U svojoj knjizi analizirate koncept snažnih ženskih likova. Što Vas je motiviralo na to da istražite ovu temu i što mislite da će čitatelji izvući iz toga?

Knjiga zapravo nije o konceptu snažnih ženskih likova unatoč naslovu – naslov je odabran kao ironičan naziv jer se dijelovi knjige o mojem životu bave složenošću života žena u svijetu i time kako se žene ne osjećaju uvijek posebno snažnima. Poglavlje na kraju knjige doista obrađuje trop “snažnog ženskog lika”, i nadam se da će čitatelji razumjeti to kao redefiniranje snažnih ženskih likova koje se više temelji na njihovoj snazi pisanja negoli na fizičkoj snazi.

Ima li u Vašoj knjizi određenih tema ili poruka koje smatrate posebno relevantnima u današnjoj društveno-političkoj klimi?

Uistinu sam željela probiti tabu o seksu i ženskom užitku. Filmovi su dugo promicali muško gledište i brojna poglavlja u ovoj knjizi usmjerena su na analizu te zagovaraju ženski pogled na problematične i pozitivne prikaze seksa i ženskog užitka.

Hanna Flint

Koliko Vam je važno prikazati snažne ženske likove različitog podrijetla i iskustva u svojoj knjizi?

Vrlo mi je važno pokazati raznolik spektar ženskih likova s obzirom na to da sam i sama mješovitog podrijetla, kao i iskustva lezbijki ili transrodnih osoba. Inkluzivnost i raznolikost ženskog iskustva ključni su za postizanje intersekcijske jednakosti.

Po Vašem mišljenju, kakvu ulogu ima književnost u oblikovanju društvenih pogleda na rodne uloge i na koji način Vaša knjiga pridonosi tom dijalogu?

Književnost može imati vrlo važnu ulogu. Nadam se da će moja knjiga ukazati ljudima na dobro, loše i zlo u prikazima žena te na rasne stereotipe na ekranu, i možda promijeniti način na koji vide druge i sebe.

Vaša knjiga bavi se i fikcionalnim i stvarnim primjerima. Kako ste postigli ravnotežu između ova dva aspekta?

Knjiga govori o meni i filmovima koje sam gledala. Tako sam pokušala kombinirati primjere iz svog života i filmske prikaze na način koji se činio tečan i jednostavan za praćenje kako bih prikazala osobna i šira shvaćanja. Pokušala sam pristupiti primjerima i detaljnije i općenitije da bih obuhvatila osobne te šire društvene perspektive.

Kao spisateljica, kako postižete ravnotežu između zagovaranja i pripovijedanja, pazeći pritom da Vaša priča bude zanimljiva te da prenosi važne poruke?

Govorim vlastitim glasom kako bih bila sigurna da bilo koja poruka koju prenosim bude autentična i iz srca. Pribjegavanje šalama tu i tamo također ne škodi!

Hanna Flint

Možete li podijeliti neke uvide u istraživački proces za pisanje svoje knjige i neka fascinantna otkrića do kojih ste pritom došli?

Pogledala sam i ponovno odgledala stotine filmova, čitala recenzije te provela puno vremena čitajući stare časopise Cineaste i eseje o filmskoj teoriji na JSTOR-u, sjajnoj riznici kinodiskursa koja je bila ključna za otkrivanje filmskih znalaca kao što je Linda Williams. Razgovarala sam i sa svojim roditeljima o svojem djetinjstvu i njihovim životima kako bih bila sigurna da memoarski aspekti u poglavljima o majčinstvu i očinstvu prenesu istinu o mojem odrastanju.

Koji je sljedeći korak na Vašem autorskom putu? Postoje li neki nadolazeći projekti ili teme koje s nestrpljenjem želite istražiti u svojim budućim radovima?

Trenutačno radim na zbirci kratkih priča sa žanrovskim štihom i, naravno, raznolikim ženskim protagonistima.

Hanna Flint

Foto: PR