Zagrebačka umjetnica Hana Tischler: “Biti žena za mene je neopisiva sreća i ponos. Ženska senzualnost je moć.”

by | 13 svibnja, 2022

Zagrebačka umjetnica Hana Tischler svoju je adresu u proteklih šest godina zamijenila onom u Lisabonu, gdje će 20. svibnja predstaviti svoju samostalnu izložbu slika pod nazivom Sereias (sirene) u Mitó Creative Site. Izložba inspirirana ljetnim motivima i ženskom senzualnošću najveća je dosadašnja izložba ove slikarice, kojoj su upravo žene glavna inspiracija rada i motiv stvaralaštva.

Zanimljivo je spomenuti da je o Haninom umjetničkom izričaju pisao i britanski Vogue kad je napravila fiktivnu naslovnicu britanskog Voguea – interpretaciju aktualne naslovnice tiskanog izdanja s Naomi Campbell. Koliki je hit postala ta naslovnica govori i činjenica da ju je glavni urednik Voguea, Edward Enninful, podijelio na svom Instagram profilu kao i Naomi Campbell koja na svom Instagramu ima preko 12 milijuna pratitelja.

Sve njezine radove možete pogledati na njenom Instagram profile @hana_corr kao i na službenoj web-stranici hanatischler.com.

Povodom izložbe koja se otvara 20. svibnja u Lisabonu popričali smo s Hanom koja nam je otkrila zašto su baš žene njezin glavni motiv, kako ih ona vidi te što za nju samu znači biti žena. Uz to, saznali što je prelomilo njezinom odlasku u Lisabon i zašto joj je to bila najbolja odluka ikad:

Glavna inspiracija vašeg rada su žene i ženska senzualnost. Kako ste se odlučili baš za taj motiv i zašto vam je to bitno?

Još od studentskih dana žene su glavni motiv mog likovnog stvaralaštva. Krenulo je s portretima afričkih žena s naglaskom na ljepoti različitosti, a danas veći fokus stavljam na tijelo upravo radi isticanja senzualnosti i nevjerojatne energije koju mi žene posjedujemo.

Što za Vas znači biti žena? Kako gledate na žensku senzualnost?

Bez obzira na sve izazove s kojima se susrećemo, biti žena za mene je neopisiva sreća i ponos. Volim žene koje uživaju u svojoj senzualnosti, u sebi, a to je nešto što se stječe iskustvom i radom na sebi. Ženska senzualnost je moć.

Imate li možda neki uzor u svome radu, svoju muzu?

Živim okružena muzama i u svakoj ženi se trudim pronaći nešto zanimljivo i inspirativno. Ono što me najviše privlači su osobnost i različitost.

Dana 20. svibnja otvarate samostalnu izložbu slika u Lisabonu pod nazivom Sereias (Sirene). Zašto baš sirene, koje značenje imaju za Vas?

Velika sam ljubiteljica i ovisnica o moru. Sirene kao fiktivna morska bića stoljećima intrigiraju ljude pa tako i mene. Prikazujem ih kao suvremene žene i hedonistice, a za mene simboliziraju slobodu, snagu i samopouzdanje.

Kako biste opisali današnji položaj žena kad je u pitanju žensko tijelo, ženstvenost, izgled, ali i prava?

Danas se jako ističe body positivity i slavljenje kulture tijela bez obzira na rasu, oblik, veličinu i izgled, i prava ljepota je upravo u tome. Ovo je dosta kompleksna tema i veliki broj žena, kako mlađih tako i starijih, u sukobu je s vlastitim tijelom i samoprihvaćanjem. Predivan je osjećaj uživati u vlastitome tijelu i svakoj osobi želim da postigne taj osjećaj. Ispred nas je i dalje velika borba za emancipaciju, ali mislim da smo na dobrom putu.

Većinu svojih radova objavljujete na Instagramu. Smatrate li se predstavnicom novih generacija u ovom digitalnom dobu u kojem živimo?

Instagram koristim na dnevnoj bazi i smatram ga fenomenalnom platformom za pokretanje i vođenje vlastitog biznisa. Ne smatram se toliko predstavnikom te generacije, ali pripadnikom svakako.

Napravili ste fiktivnu naslovnicu britanskog Voguea, koja je postala totalni hit na Instagramu. Ispričajte nam malo više o tome, što je takav pothvat značio za Vas i Vaš rad?

Fitktivna naslovnica Voguea s Naomi Campbell bila je veliki preokret i korak naprijed u mojoj, tek započetoj karijeri. Dobila sam “vjetar u leđa” i dodatnu motivaciju za rad s obzirom na to da je moj omiljeni modni časopis podijelio taj rad na njihovom Instagramu, a nakon toga i sama Naomi te urednik Voguea Edward Enninful.

Već šest godina živite i radite u Portugalu. Što Vas je odvelo tamo, kakva je razlika u odnosu na život u Hrvatskoj? 

U Portugal me dovela ljubav i želja da iskusim nešto potpuno novo. Spremno sam ostavila sve iza sebe i ušla u taj rizik i mislim da mi je to bila jedna od najboljih životnih odluka. Portugal je, za razliku od Hrvatske, multikulturalna zemlja i ljudi su dosta opušteni i liberalni, ali stil života je veoma sličan onome u Dalmaciji, recimo. Obje zemlje jednako volim i ljetovanja u Hrvatskoj ne bih mijenjala ni za što.

Kako izgleda jedan radni dan Vas kao umjetnice? A kako volite provoditi svoje slobodno vrijeme?

Dan uvijek započinjem opušteno, s odlaskom u svoj studio. Slikam svaki dan i stalno smišljam nove projekte, a u slobodno vrijeme uživam u šetnjama po Lisabonu, istraživanju novih mjesta i odlascima na plažu koje, srećom, Portugal ima napretek.

Vaši planovi za budućnost?

Nastaviti raditi ono što najviše volim. U planu imam slike velikih dimenzija i nove izložbe u Lisabonu. San mi je i proširiti studio, ali sve će doći u svoje vrijeme.

Foto: PR