Gumene trake za vježbanje najpovoljniji su i najučinkovitiji dodaci za vježbanje

by | 30 rujna, 2020

Dodavanje gumenih traka u vašu rutinu vježbanja odluka je koja bi vam svakako mogla potpuno promijeniti intenzitet treninga.

Koliko god da djelovalo jednostavno, trening s gumenim trakama može biti zahtjevniji nego onaj s utezima, pa ga svakako ne bi preporučili samo za početnike. Postoje različite čvrstoće gumenih traka koje bi trebale biti dio vašeg ormara za vježbanje, ovisno o tome koliko ste u formi. Osim toga, vrlo se lako pakiraju sa sobom gdje god da išli, možete si ih priuštiti zbog povoljne cijene i konstantno ćete moći raditi na formi. Ako još uvijek niste uvjereni zašto sit rebate priuštiti ovaj povoljan, a koristan alat za vježbanja, u nastavku vam donosimo pet konkretnih situacija zbog kojih biste trebali kupiti gumu za vježbanje.

Testiraju vaše mišiće kroz cijeli trening
Samo zato što su gumene trake povoljnije od utega, ne znači da će vam i trening biti lakše. Zapravo, jedan od glavnih benefita ovih traka je sposobnost da vam mišići rade i pojačavaju intenzitet rasta kroz cijeli trening. Primjerice, ako radite čučanj s utegom, vaši kvadricepsi će biti pod opterećenjem kada namjestite stražnjicu van, a kada izađete iz čučnja, mišići vam se vraćaju u početnu poziciju i opuštaju se, no, s trakama je druga priča. Kad postavite traku velikog otpora ispod stopala i preko ramena, vaši mišići će raditi i više, uključit ćete cijelo tijelo, jer niti u jednoj poziciji neće biti odmora, ulazili ili izlazili iz čučnja. Vaše tijelo se mora dodatno naprezati kroz svaki pokret, što znači da ćete nakon prvog takvog treninga vjerojatno biti pod velikom upalom.

Odlični su za funkcionalni trening
Za razliku od sprava u teretani za koje znate kako rukovati bez obzira na težinu, gumene trake možete povlačiti u svim smjerovima u kojima želite, ovisno o mišićnoj skupini koju želite pogoditi. Dok se utezi oslanjaju na gravitaciju i možemo ih koristiti samo vertikalno, gumene trake ne trebaju gravitaciju za pružanje otpora, što povećava njihovu funkcionalnost u puno više aktivnosti. Stanite stopalima na traku i samo mijenjajte kut ruku ovisno o tome što želite postići s mišićima. Osjetit ćete kako mijenjate položaj ruku, da vam se uključuje druga mišićna skupina. Također, odlično je da ih možete uključiti i u različite vježbe u kojima ih inače ne bi ni koristili, za intenzivniji trening.

Drže vas u formi
Čak i dok dođete do one razine treninga da poželite odustati od svega, gumenim trakama intenzitet treninga se lagano pojačava kroz cijeli sat, pa je i šansa za odustajanjem manja. Također, ne možete nikako “varati” kao što možete s utezima, izvodeći vježbu na lakši način. Gumene trake vam aktiviraju mišiće konstantno, bez imalo šanse za lakšim provlačenjem kroz trening. One će vam tjerati mišiće na rad čak i nakon što završite pokret. U čučnju primjerice ako stavite gumenu traku kod koljena, ona će vas konstantno podsjećati i na pravilan položaj nogu, osim što će vam pružati otpor, tako da možete ih smatrati i trenerom koji će vas konstantno opominjati da pravilno izvodite vježbe.

Izrazito su sigurne za korištenje
Osim što nećete moći brinuti o tome da će vam tešku uteg pasti na stopalo, to nije najsigurniji beneficij gumenih traka za vježbanje. S utezima nikada nećete imati potpunu kontrolu, dok s gumenim trakama kontrolu imate cijelo vrijeme. S njima nećete istegnuti ligament i ozlijediti se jer konstantno kontrolirate cijeli pokret i ne postoji šansa da ga na krivi način ispustite iz ruke.