Gua sha pločica: koji su beneficiji ove drevne masaže i kako je pravilno izvesti

Potezi koji pomlađuju

by | 9 lipnja, 2023
Dobrobiti gua sha masaže

Želite li poboljšati djelovanje svog seruma, ublažiti bore, vratiti tenu sjaj ili smanjiti natečenost, evo što trebate znati o drevnom “alatu“ čija popularnost na TikToku raste iz godine u godinu.

Tehnika masiranja lica pomoću gua sha pločice od žada drevna je metoda njege koja potječe iz tradicionalne kineske medicine. Cilj masaže, koja se prvotno provodila na cijelom tijelu, jest aktivacija akupunkturnih točaka svih tjelesnih meridijana. Time se potiču cirkulacija i limfna drenaža te stimulira proces proizvodnje kolagena i elastina.

Dobrobiti gua sha masaže

Koji su beneficiji gua sha masaže

Gua sha masaža aktivira kolanje energije, poznate kao qi ili chi, u tijelu. Tretman uključuje korištenje gua sha pločice od poludragog kamena za masažu lica dugim potezima, primjenom dovoljnog čvrstog, ali nježnog pritiska. Time pomaže u razgradnji ožiljnog tkiva i vezivnog tkiva, poboljšava mikrocirkulaciju, ublažava natečenost i minimizira linije i bore.

Koliko često raditi gua sha masažu

Dok se gua sha masažu preporučuje raditi tek jednom tjedno, učestalost korištenja ovisit će o vašem tipu kože i toleranciji vaše kože. Kad se počnete upoznavati s njom i osjećati se ugodnije s tehnikama masaže, bilo bi dobro da svoj gua sha kamen koristite barem dva do tri puta tjedno.

Dobrobiti gua sha masaže

Kako izvesti gua sha masažu

Postoji mnoštvo tehnika i masažnih poteza, tako da zapravo ne postoji univerzalni pristup kako koristiti gua sha. Međutim, postoje neke osnove metode koje odgovaraju svim tipovima kože.

1. Na lice nanesite nekoliko kapi prirodnog ulja utiskujući ga prstima u kožu.

2. Uzmite pločicu od žada pa masažu počnite od vilične kosti. Držeći jednu ruku na bradi, nježnim pritiskom povlačite pločicu duž vilične kosti, prema uhu, s jedne i druge strane lica. Kada dođete do linije kose, lagano zaljuljajte pločicu gore-dolje ne odižući je od lica.

3. Od svake nosnice pločicom prelazite preko jagodica prema sljepoočnicama. Kada dođete do linije kose, zaljuljajte pločicu gore-dolje ne odižući je od lica.

4. Za kraj, klizite pločicom od korijena nosa prema tjemenu, pa uz rub kose zaljuljate pločicu lijevo-desno.

5. Pločicu držite gotovo priljubljenu uz kožu te svaki potez ponovite najmanje tri, a najviše deset puta.

Pročitajte: Kako ispeglati bore, zategnuti opuštenu kožu i smanjiti podbradak – bez operacije

Foto: iStock/Getty Images Plus