Griz kocke

by | 20 studenoga, 2013

Sastojci:

Za biskvit:

  • 7 bjelanjaka
  • 5 žumanjaka
  • 10 žlica šećera
  • 4 žlice brašna
  • 3 žlice kakaa
  • 6 žlica vode
  • 1 vrećica praška za pecivo

Za kremu:

  • 1 l mlijeka
  • 180 g griza
  • 250 g margarina
  • 180 g šećera u prahu
  • 4 vrećice vanilin šećera
  • 2 žumanjka
  • 2 žlice šećera

Za glazuru:

  • 100 g čokolade
  • 50 g margarina

Priprema:

Biskvit:
1. Bjelanjke umutiti u čvrst snijeg, a zatim postepeno dodavati šećer uz neprestano miksanje.
2. U šaum od bjelanjaka dodati žumanjke lagano miješajući, zatim postepeno dodavati brašno, kakao i prašak za pecivo uz neprestano miješanje. Na kraju dodati i žlicu po žlicu vode.
3. Tepsiju obložiti papirom za pečenje i uliti u nju pripremljenu smjesu za biskvit. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 ˚C oko 20 minuta.

Krema:
1. U posudu uliti mlijeko, dodati vanilin šećer i ostaviti da proključa. Zatim dodati griz i nastaviti s kuhanjem uz lagano miješanje najmanje 10 min. Potom skloniti sa štednjaka i ostaviti da se ohladi.
2. Posebno umutiti 2 žumanjka sa 2 žlice šećera pa skuhati na pari.
3. Margarin umutiti sa šećerom u prahu i dodati u smjesu od žumanjaka, a zatim postepeno dodavati žlicu po žlicu griza uz neprestano miksanje.

Završni postupak:
1. Preko pečenog biskvita premazati kremu od griza.
2. Posebno otopiti čokoladu s margarinom pa preliti kremu i ostaviti da se stegne.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept