Grejp je čudesan plod koji trebate uvesti u prehranu zbog mnoštva zdravstvenih dobrobiti

by | 22 rujna, 2020

Grejp je čudesan plod koji ima mnoga ljekovita svojstva. No osim što je ovaj citrus zvijezda kad su u pitanju nutricionističke vrijednosti, on se koristi i u kozmetici.

Postoje tri vrste grejpa – žuti, ružičasti i crveni. Ružičasti i crveni grejp nutritivno su bogatiji od žutog, sadrže veće količine bioaktivnih spojeva i bogatiji su antioksidansima. No osim što je bogat hranjivim tvarima, grejp je siromašan kalorijski, a to ga čini omiljenom i poželjnom namirnicom u svakodnevnoj prehrani.

NUTRIJENTI

Jedan grejp umjerene veličine u sebi sadrži čak 110 % potrebnog dnevnog unosa vitamina C. Zbog toga nosi titulu snažnog zaštitnika imuniteta. Isto tako, plodovi grejpa obiluju i vitaminom A koji je bitan za zdrav vid te za rast i razvoj kostiju. Vitamin A je, također, nezamjenjivi sastojak kozmetičkih proizvoda za smanjenje bora i njegu kože. Osim navedenih, grejp u sebi sadrži i vitamine D, B, K i E kao i minerale; fosfor, cink, kalcij, magnezij i željezo. Bioflavonoidi prisutni u grejpu pomažu u obnovi oštećenih kapilara i vena. Snažni su antioksidansi te, prema nekim istraživanjima, imaju i snažno antitrombotičko djelovanje. Grejp obiluje folnom kiselinom koja je prije svega neophodna u trudnoći jer osigurava pravilan razvoj fetusa.

ZDRAVSTVENE DOBROBITI GREJPA

Mnoga znanstvena istraživanja pokazala su da grejp djeluje blagotvorno na ljudski organizam. Redovitom konzumacijom grejpa smanjuje se rizik od mnogih bolesti (neke od njih su srčanožilne bolesti), liječi astmu, artritis, uklanja umor, nervozu i razdražljivost, ublažava depresiju, sprječava osteoporozu i Parkinsonovu bolest te štiti od mnogih vrsta tumora.

Ubrzava metabolizam i povećava imunitet

Grejp je odlična u podizanju imuniteta zbog toga što obiluje vitaminima A i C, koji pomažu u oporavku te djeluju protuupalno. Savršena je namirnica za aktivaciju i ubrzanje metabolizma, pri čemu istovremeno osigurava organizmu velike količine energije te uklanja štetne spojeve iz organizma. Redovito uzimanje grejpa dokazano sprječava i ublažava zatvor kao i mnoge druge probavne smetnje.

Pomaže kod dijabetesa tipa 2

Grejp dokazano regulira razinu inzulina i koncentraciju glukoze u krvi te je, zbog toga, preporučen svima koji imaju problem sa šećerom u krvi.

Pomaže pri mršavljenju

Zahvaljujući kaliju i enzimima, grejp potiče sagorijevanje masnoća. Isto tako, ovaj agrum ima vrlo malu kalorijsku vrijednost, u jednom plodu ima između 70 i 80 kalorija. Stoga, ako želite izgubiti kilograme, u prehranu uvrstite i grejp ili sok od grejpa.

Štiti kožu od starenja

Osim za vid, vitamin A, kojim je grejp bogat, odličan je u borbi raznih kožnih oboljenja poput akni, ekcema te psorijaze. Antioksidansi u njemu odlični su za održavanje mladolikog izgleda te kao pomoć u suzbijanju bora i ostalih znakova starenja.

Štiti od tumora

Limonin i likopeni, kojima obiluje, čine ga savršenim borcem protiv raznih vrsta karcinoma. Dokazano je da pomažu u prevenciji karcinoma prostate, dojke, vrata maternice, pluća, crijeva, ždrijela i jednjaka.

Foto: Anna Wlodarczyk/Unsplash