Glina kao lijek

by | 10 ožujka, 2011
Ljekovita svojstva gline već dugo su poznata – ona je vijekovima u upotrebi kao prirodno sredstvo za njegu kože lica i tijela. Budući da pomaže regeneraciji kože, odlična je i za liječenje raznih promjena na koži, i čini je nježnom i glatkom, pritom umanjuje bore.
 Glina se najčešće upotrebljava kao maska za lice ili dodatak kupkama, kada služi za opuštanje cijelog tijela. U tom slučaju, osim što kožu čini nježnom i elastičnom, otklanja umor i stres.
 
 
Kada je kombiniramo s maslinovim uljem, služi za regeneraciju ispucale i oštećene kose i protiv njenog opadanja.
Također, glina se koristi za liječenje mnogih bolesti – otklanja probleme s probavom, regulira anemiju, arteriosklerozu, a smatra se jednim od najefikasnijih sredstava za čišćenje organizma. Dokazano je da unošenje gline u organizam povećava otpornost na otrove i podiže imunitet.
Kao oblog ili blatna kupka, koristi se za liječenje reumatizma i bolesti zglobova.
Najčešće se kao lijek upotrebljava zelena glina, dok u njezi kože lica i tijela, kao i bolestima kože, najbolje rezultate daje bijela glina. Crvena je odlično sredstvo za tretiranje reumatizma, kralježnice i zglobova.
 
Oprez! 
I pored svih svojih blagotvornih djelovanja, treba imati na umu sljedeće:

* glina kao maska za lice je dobra za masnu, ali ne i za suhu kožu, jer će je dodatno isušiti

* glina isušuje sluzokožu bronhija, zato ne treba da je koriste osobe oboljele od astme, alergične na polen i plućni bolesnici, jer će ih dodatno iritirati

* glina izbacuje tekućine iz organizma i može dovesti do dehidracije, pa je ne treba upotrebljavati duži vremenski period, a kada je upotrebljavate, unosite dodatnu količinu tekućine
* glina opterećuje bubrege i može izazvati nastanak kamena

* podiže krvni tlak, te bi je trebale izbjegavati osobe s visokim tlakom
* u svakom slučaju glinu ne bi trebalo koristiti duže od 15-20 dana
Izvor: Beautyforum