Ginekolog odgovara: Što može uzrokovati lažno pozitivan test na trudnoću?

by | 11 rujna, 2021
lažno pozitivan test za trudnoću

Kupovina testa za trudnoću, koji su danas dostupni u svim drogerijama i ljekarnama, mnogim ženama predstavlja jedan veliki trenutak u životu – ushićenje, radost, iščekivanje, nervoza, trema, neizvjesnost. To je trenutak koji donosi milijun različitih emocija. Današnji testovi na trudnoću pouzdani su u velikoj mjeri i do 99 posto slučajeva, a najbolje ga je napraviti kad vam menstruacija kasni barem jedan dan. Ako test napravite prije toga, moguće je da će rezultat biti negativan – zbog razine hormona hCG koji je u porastu u početku trudnoće, ali možda ne još dovoljno visok da očita trudnoću i da test bude pozitivan. Zato je uvijek sigurnije pričekati nekoliko dana nakon izostanka menstruacije jer će tada test zasigurno pokazati točniji rezultat.

Međutim, što kad se dogodi situacija da je test lažno pozitivan? Za taj odgovor upitali smo dr. med. Aleksandra Jukića, specijalista ginekologije i opstetricije, subspecijalista fetalne medicine i opstetricije, koji radi u Poliklinici Adarta u Varaždinu te u Poliklinici Artemeda u Zagrebu. Pročitajte na kojem principu rade današnji kućni testovi i što može biti razlog lažno pozitivnog testa.

Pročitajte: Prije nego što vam test pokaže da ste trudni, to možete doznati i na ovih 6 načina

Na kojem principu rade kućni testovi za trudnoću i koju su najpouzdaniji?

Današnji kućni testovi na trudnoću su iznimno pouzdani jer reagiraju na vrlo malu količinu dijela proteina trudnoće (beta humanog korionskog gonadotropina) te možemo bez dvojbe reći da će gotovo svaki test kupljen u ljekarni, ako je očitan po priloženoj uputi, dati pouzdanu informaciju je li došlo do susreta jajne stanice i spermija, odnosno do oplodnje. Tehnički gledano, u urinu se nalaze podjedinice navedenog proteina te je u testovima postavljen indikator u boji koji u kontaktu s tim proteinom aktivira promjenu boje i tako daje informaciju. Ono što testovi ne mogu otkriti jest – je li trudnoća uredna i gdje je locirana. S napretkom tehnologije, današnji testovi nam otkrivaju i takozvane biokemijske trudnoće, odnosno početnu fazu oplodnje jajne stanice koja neće rezultirati urednom trudnoćom.

Što može uzrokovati lažno pozitivan test na trudnoću, koji su razlozi da test bude lažno pozitivan? Kako se postaviti u takvoj situaciji?

Najčešći razlozi lažne potvrde trudnoće su tehničke naravi: nerijetko prekasno “očitan” test, a puno rjeđe istek samog testa, nepravilno skladištenje (na niskim ili visokim temperaturama). Dvojbeni nalaz testa najbolje je ponoviti za 48 sati, a sve druge eventualne dileme provjeriti kod specijalista ginekologa.

FOTO: Gustavo Fring/Pexels