Generacija X – žene koje nemaju ni obitelj ni karijeru kakvu priželjkuju

by | 8 svibnja, 2012

 

Mnoge pripadnice ljepšeg spola u kasnim dvadesetim godinama svjesno donose odluku da će se posvetiti poslu, odlažući rađanje djece i izgradnju obitelji za nešto kasnije. Međutim, nije rijetko da uprkos snažnoj volji i trudu, one ne uspijevaju postići uspjeh kojemu su se nadale.
Helen McNallen (44) radila je na visokoj poziciji u firmi "Goldman Sachs", koja se bavi financijama, ali je dala otkaz kada je shvatila da se više ne može nositi sa pritiskom.
– Na početku sam bila oduševljena što ću raditi kao jedina žena trgovac u atmosferi nabijenoj testosteronom. Imala sam šestocifrenu plaću, kuću u New Yorku i farmu u Hampshiru. Međutim, uskoro sam shvatila da ne mogu pratiti nametnuti tempo prekovremenog rada i cjelonoćnog provoda sa kolegama i klijentima. Čitave vikende sam provodila u krevetu i osjećala sam ogroman pritisak. Planiranje obitelji mi nije bilo ni nakraj pameti – kaže Helen, dodajući: Sada više nemam visoku poslovnu poziciju, a previše sam stara da bih rodila djecu.

Dr. Angela Carter sa Instituta za poslovnu psihologiju sveučilišta u Sheffieldu, objašnjava da žene iz "Generacije X" ustvari vjeruju u mit koji im je predstavljen, a na kraju ostaju bez ičega.
– Ove žene su odgajane tako da vjeruju kako mogu postići sve – i veliku obitelj, i dobrog muža, i uspješnu karijeru, ali kada shvate da poslovni svijet oduzima toliko energije, one najčešće odustaju od karijere i traže nazad svoju slobodu. Međutim, najčešće ovu odluku donose u trenutku kada više nisu biološki sposobne da imaju potomstvo – ističe Angela Carter.