


Za kore:
- 12 bjelanjaka
- 240 g šećera
- 200 g prženih mljevenih lješnjaka
- 2 žlice oštrog brašna
- 1 vrećica praška za pecivo
Za kremu:
- 12 žumanjka
- 1 l mlijeka
- 3 pudinga od vanilije
- 3 žlice brašna
- 150 g šećera
- 250 g margarina
- 200 g bijele čokolade
- 200 g crne čokolade
- 50 g pečenih mljevenih lješnjaka
Za glazuru:
- 100 g bijele čokolade
- 50 g crne čokolade
- 50 g margarina
Kore:
1. Umutiti 6 bjelanjaka u čvrst snijeg, a zatim postepeno uz neprestano mućenje dodavati 120 g šećera dok se šećer ne otopi.
2. Potom dodati 100 g mljevenih lješnjaka, žlicu brašna i 1/2 vrećice praška za pecivo te polako promiješati.
3. Četvrtasti kalup za pečenje obložiti papirom za pečenje i uliti u njega pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 ºC dok ne porumeni. Na isti način od preostalog materijala ispeći još jednu koru. Pečene kore poprečno prerezati napola.
Krema:
1. U posudu uliti 8 dl mlijeka, dodati šećer i ostaviti da proključa. Posebno umutiti preostalo mlijeko s pudingom od vanilije, brašnom i žumanjcima. Dodati u proključalo mlijeko i kuhati na umjerenoj temperaturi uz neprestano miješanje dok se ne zgusne.
2. U ohlađenu kremu dodati pjenasto umućen margarin i umutiti ga mikserom.
3. Dobivenu kremu podijeliti na tri dijela. U prvi dio dodati otopljenu bijelu čokoladu, u drugi dio naribanu crnu čokoladu i mljevene lješnjake, a treći dio ostaviti žut.
Završni postupak:
1. Prvu koru premazati kremom od bijele čokolade i preklopiti drugom korom. Potom nanijeti kremu od crne čokolade i staviti treću koru. Na kraju premazati žutom kremom i preklopiti posljednjom korom.
2. Na pari otopiti bijelu čokoladu s margarinom i preliti preko torte. Ukrasiti otopljenom crnom čokoladom.
Izvor: Dobra hrana



