Povezanost počinje gdje prepreke nestaju
U Hrvatskom Telekomu smatraju da je, ako želimo živjeti u tolerantnijem i uključivijem svijetu, potrebno adresirati probleme koji su prisutni u dru...
Guštanje uz specijalitete i božićnu atmosferu
Jedna od najpoznatijih i najšarmantnijih zagrebačkih terasa svakako je terasa Oleandar hotela Esplanade koji je sinonim za dobre štrukle, profinjenost i glamurozne svadbe, no ove godine i za najbolji Advent u gradu.
Fuliranje, kao jedno od najatraktivnijih i gastronomski najzanimljivijih adventskih lokacija svake godine, ovaj je put svoje mjesto pronašlo upravo tamo, a ponuda delicija je bolja nego ikad. S obzirom na to da već duže vrijeme ni sama ne jedem meso, a veganska, vegetarijanska i riblja ponuda je na tržištu sve šira, bila sam sigurna da Fuliranje ni ove godine neće razočarati čak ni one na većinski plant-based prehrani – i bila sam u pravu. Pregršt noviteta na gastro sceni predstavili su domaći kreativci i kuhari s genijalnim idejama od kojih su neki tek prezentirali ono što će imati u svojim budućim restoranima, dok su oni s postojećima otišli korak dalje u nešto potpuno drugačije ili su pak, poput hotela Esplanade, prvi put nakon nekoliko desetljeća postojanja – izašli u street food izdanju. Osim genijalne hrane uz koju ni oni najzahtjevniji neće ostati gladni, ponuda pića je raznovrsnija nego ikad, a blagdanske atmosfere i dobre glazbe ne manjka. U nastavku pogledajte što to sve dobro možete pojesti i popiti ako želite probati ili se držite ribe i/ili plant-based prehrane.
Good Food, jedan od najpoznatijih lanaca fast food zdrave hrane i Kut by Ivana Bekavac, udružili su zajedničke snage i drago nam je da jesu, jer ovaj zapravo logičan spoj ispao je još bolje nego što smo očekivali. Ljubitelji plant-based prehrane nisu ostali zakinuti jer uz mesnu, imaju i vege ponudu koju smo rado isprobali.
(Pecivo, domaći humus od slanutka, potočarka, ukiseljeni luk, bukovače i goruščica)
Moj dojam: Pecivo je vrlo mekano, gljive su lagano pokupile kiselinu od luka, humus je lagan i ne preuzima okuse, ali je suptilni suradnik i idealno raspoređen posvuda da nema nimalo suhoće. Dapače, jako ukusan i sočan.
Ocjena: 9/10
Iz istančanog avanturističkog duha i želje za putovanjima, tri prijatelja iz Hrvatske, svratili su do Finske i vratili se s genijalnim receptima u kojima danas možemo guštati na Taika by Sherpa kućici. Baš kao što i ime kaže (Taika na finskom znači čarolija), takvi su i okusi na ovoj kućici gdje se pripremaju samo riblji specijaliteti direktno na vatri, kako se tradicionalno radi i u Finskoj.
(Brioche pecivo punjeno kozicama, u umaku od vrhnja s koprom i celerom – jede se hladan)
Moj dojam: Izrazito lagan, blag i sočan sendvič koji lagano podsjeća na ljetnu salatu. Pecivo je meko i okusi su balansirani.
Ocjena: 8/10
(Grillani premium losos poslužen u mekanom brioche pecivu s umakom na bazi vrhnja, uz dodatak mrkve, celera i kiselih krastavaca)
Moj dojam: Jako sočan, losos savršeno pečen i mekan, nimalo suh, pecivo je ekstremno mekano, lagano se osjete krastavci i odlična je nadopuna blagi umak.
Ocjena: 10/10
Iako su nazivi jela itekako mesni, iza ovih delicija stoji želja za promjenom, briga o životinjama, zdravlju planeta i nama samima. Na cijeloj kućici možete pronaći specijalitete bez mesa, za vegane i vegetarijance, ali itekako s okusima koji podsjećaju na meso budući da koriste Beyond Meat koji su osmislili potpuno biljne pljeskavice na bazi proteina graška s autentičnim, sočnim okusom poput mesa. U burgerima koriste veganske sireve, a čak sui m i peciva veganska, s dodatkom kurkume za boju.
(Tamna čokolada 45% kakao, svježi korijandar, jalapeño papričice, beyond meat mljeveno meso, tacos tortilja, umak od vrhnja)
Moj dojam: Lagano se osjeti čokolada u umaku, ljutina dolazi postupno i otpušta, beyond meat je poput autentičnog mljevenog mesa, tacos je izvana savršeno hrskav, iznutra mekan, a bijeli umak lagano smiruje okuse.
Ocjena: 10/10
(Mesne okruglice beyond meat, hot dog pecivo od kroštule plant-based, domaća šalša, posip od veganskog sira, zapečeno u pećnici, svježi bosiljak)
Moj dojam: Pecivo je izrazito meko, a izvana hrskavo, okruglice su sočne i meke, šalša je savršeno mljevena.
Ocjena: 8/10
(Narančasti batat sa začinima, umak honey mustard, barbecue, curry mango i umaci su 0 % šećera i 0 % masti)
Moj dojam: Batat savršeno hrskav i začinjen, umaci intenzivnih i autentičnih okusa, lagano pikantan i slatkasti.
Ocjena: 10/10
Po prvi put na Fuliranju na street scenu izlazi kuharsko-slastičarski tim hotela Esplanade i Chefica, Ana Grgić Tomić. Na Esplanadinoj kućici možete probati jela poput bakalara, kroketa, quiche lorrainea i junećih obraza u šik gastro twistu, a tu su i naravno nezaobilazne, zapečene Esplanadine štrukle.
(Bakalar s krumpirom na bijelo, focaccia sa sušenom rajčicom i začinskim biljem)
Moj dojam: Receptura baš poput domaće, nježna juhica blagih okusa, krumpir mekan, bakalar blago suh, focaccia hrskava izvana, meka iznutra.
Ocjena: 9/10
(Tajna Esplanadina receptura)
Moj dojam: Autentična, sočna štrukla u kojoj nećete osjetiti ni slojeve tijesta koliko se savršeno stapa.
Ocjena: 10/10
Izakaya, jedan od najboljih hrvatsko japanskih fusion restorana, ovog se Adventa fokusirala na bunove i koktele, a sushi su ostavili u restoranu.
(Tijesto na pari na bazi rižinog brašna, mlijeka i kardamoma, kozica u tempura, cold slow salata, kimchi)
Moj dojam: Tijesto koje se topi u ustima, ljutina se lagano pojačava prema jačoj zbog kimchija, no blage note salete ublažavaju okuse, kozica je sočna i hrskava.
Ocjena: 11/10 (najbolje od isprobanog)
(Fritule, džem od šljiva, krema od vanilije, mak)
Moj dojam: Izvrsno pripremljene fritule koje imaju slatkoću i kiselkost đema koja ublažava da nisu preslatke, krema je lagana poput pjenice.
Ocjena: 10/10
(Gin, sok od đumbira, sok od marakuje, sok od limete, aromatično bilje)
Moj dojam: Topli koktel savršeno balansiranih slatkastih, ljutkastih i kiselkastih okusa.
Ocjena: 11/10
Za ulazak na Fuliranje potrebna je važeća COVID potvrda.
Foto: Privatna arhiva, Sandro Sklepić/Fuliranje