5 inspirativnih filmova koje gledamo povodom Dana žena

by | 8 ožujka, 2024
filmovi dan žena

Povodom Dana žena, svake godine prisjećamo se ženske borbe i postignuća kroz različite medije poput filma, knjiga ili umjetnosti općenito.

Međutim, više od pukog obilježavanja, Međunarodni dan žena 8. ožujka predstavlja priliku da dublje uronimo u inspirativne priče žena koje su hrabro koračale prema svojim ciljevima bez obzira na brojne prepreke i ograničenja koje su morale prevladati, pa da bismo mi žene bile ovdje gdje trenutačno jesmo.

Dakako, nije ni danas idealno, ali je puno bolje nego što je bilo prije.

Upravo u tom duhu, složili smo popis pet inspirativnih filmova koji nas podsjećaju na žensku borbu, snagu i trijumf. U njima su glavni likovi žene, junakinje koje nas nadahnjuju i inspiriraju.

Inspirativni filmovi uz koje slavimo Dan žena

Skrivene junakinje

Američka biografska drama temeljena je na istinitoj priči. Scenarij je napravljen po uzoru na istoimenu biografsku knjigu autorice Margot Lee Shetterly. Film je zaradio dvije nominacije za Zlatni globus (Octavia Spencer za sporednu ulogu i za originalnu glazbu) te tri nominacije za Oscara, i to za najbolji film, sporednu ulogu za Octaviu Spencer i adaptirani scenarij.

Dok se SAD borio da prije Rusije pošalje čovjeka u svemir, NASA je pronašla neiscrpan talent u grupi afro-američkih matematičarki koje su bile mozak iza jedne od najvećih operacija u ljudskoj povijesti. Temeljeno na nevjerojatnoj istinitoj priči o ove tri žene znane kao “ljudska računala”, pratimo te žene i njegov brzi uspon unuta NASA-e uz neke od najvećih umova u povijesti.

Njihov je zadatak izračunati putanju kojom će se astronaut John Glenn lansirati u orbitu i kojom će se sigurno moći vratiti.

Tajni život kućnih pomoćnica

Mlada novinarka šokira svoje prijateljice kad odluči napisati istinu o crnim sluškinjama.

“Tajni život kućnih pomoćnica”, dramedija nastala prema besteseleru američke spisateljice Kathryn Stockett, drugi je film redatelja i scenarista Tatea Taylora. U glavnoj se ulozi pojavljuje mlada holivudska zvijezda Emma Stone.

Skeeter (Stone) djevojka je s juga koja se vraća s fakulteta odlučna da postane spisateljica. Okreće živote svojih prijatelja i mali Mississippi naopačke kad odluči intervjuirati crnkinje koje su provele svoje živote brinući se za istaknute južnjačke obitelji. Aibileen (Davis) je Skeeterina najbolja prijateljica, domaćica, koja se na užas njezinih prijatelja u usko povezanoj crnačkoj zajednici usudila progovoriti prva. Unatoč tome što njihovo dugotrajno poznanstvo visi u zraku, ona i Aibileen nastavljaju suradnju, a uskoro dolaze i druge sumještanke koje žele ispričati svoju priču…

Norma Rae

Norma Rae (S. Field), majka troje djece iz Alabame, radnica je u tekstilnoj tvornici, u kojoj se radi pod vrlo teškim uvjetima. Baš kao i njezini roditelji i prijatelji, slabo je plaćena, ne napreduje i nema nikakvu podršku.
Njezin monoton i tmuran život promijeni se kad upozna Reubena (R. Leibman), poduzetnog organizatora radnika koji dolazi ne bi li ih podučio o solidarnosti na radnome mjestu.

Loši uvjeti rada Normi daju razlog da postane pristaša organizacije za udruženje radnika. Ona će, zajedno s Reubenom, poduzeti teške i opasne korake za poboljšanje radnih uvjeta.

Thelma i Louise

Netko im je rekao da bi trebale pronaći život. Thelma i Louise to su i učinile, u nezaboravnom filmu Ridleya Scotta. Louise (Susan Sarandon) konobarica je u restoranu brze hrane, koja se nikako ne može pomiriti s činjenicom da je njezin dečko, glazbenik, stalno na putu.

Thelma (Geena Davis) kućanica je oženjena za Darryla (Christopher McDonald), koji od nje traži da bude tiha kako bi on bez ometanja mogao pratiti utakmice na televiziji. Jednoga dana, njih dvije zajednički shvaćaju kako im je dosta svakodnevnog života u kojemu moraju biti tihe i poslušne, te se odluče zaputiti na cestovni put automobilom.

Njihovo putovanje, međutim, ne započinje očekivano jer Thelmu pokuša silovati muškarac kojega Lousie ubije kako bi spasila prijateljicu. Sumnjajući u razumijevanje nadležnih organa, Thelma i Louise pokušavaju pobjeći u Meksiko.

Little woman (Male žene)

Četiri sestre Meg, Jo, Amy i Beth March upoznajemo još kao djevojčice i tinejdžerice koje su u najosjetljivijim godinama ostale živjeti same s majkom Marmee, moralnim stupom obitelji, dok je njihov otac otišao dati svoj doprinos američkom Građanskom ratu. Vrijednosti koje su u njih usađene u tom periodu, pa i prije, pratit će ih cijelog života, dok će svaka od njih pokušati naći svoje mjesto pod suncem.

Foto: fizkes iStock/Getty Images Plus via Getty Images