Fika: Skandinavski trend savršen za tmurne jesenske dane koji rado prihvaćamo

by | 1 studenoga, 2022
fika skandinavski trend

Fika, u slobodnom prijevodu, znači uživanje u kavi i kolačima – bez stresa! Dakle, riječ je o skandinavskom običaju ispijanja kave koji u fokus stavlja vrijeme koje izdvajamo samo za sebe i u tome uživamo, usporavamo sa svakodnevnim obvezama i jednostavno guštamo.

Upravo ovaj trend ističe se kao iznimno bitan i pokazuje način da se odmorite od stresa, a u prilog tome govori i činjenica da u Švedskoj neke tvrtke u ugovore dodaju klauzule da zaposlenici imaju pravo na pauze za fika. Pa zato i nije iznenađenje što upravo u skandinavskim trendovima opet tražimo “slamku spasa” kako se odmaknuti od kaosa života i uživati u malim stvarima.

O ovoj temi napisana je čak i knjiga pod nazivom Fika: Umjetnost švedskog ispijanja kave .
I ne brinite se, u fiki doslovno može uživati bilo, a možete i birati želite li biti sami ili u društvu najdražih prijatelja. Kako možete usvojiti fiku u svom životu? Vrlo lako. Jednostavno uzmite dva odmora od 10-30 minuta tijekom dana daleko od svog stola kako biste se ponovno povezali sa sobom i drugima. Što se tiče vašeg fika stola, šalica kave smatra se neophodnom, ali možete konzumirati i čaj ili bilo koje drugo piće koje volite.
Fika označava odmor, svjesno pauziranje od stresnog i užurbanog dana, ali i vrijeme koje posvećujete sami sebi te svom psihičkom i fizičkom zdravlju kako biste se bolje osjećali.
Također, većina ljudi ovu pauzu će tada kombinirati s nekim pecivom, keksima ili čokoladnim slasticama. Savršeno, zar ne?

fika skandinavski trend

fika skandinavski trend

Foto: Pexels