Evo zbog čega ne smijete trenirati praznog želuca

by | 20 ožujka, 2020

Ako ste ikad pokušali odraditi trening nakon obilnog obroka, vjerojatno ste zapamtili kakav je to osjećaj. Iako se ne preporučuje vježbati odmah nakon jela, to ne znači da biste trebali vježbati na prazan želudac. Evo nekoliko razloga zbog kojih je pametno biti sit prije treninga.

Zagovarači vježbanja na prazan želudac tvrde da se u tom stanju brže gube kilogrami i da metabolizam brže radi. Jedno istraživanje objavljeno u časopisu za nutricionizam u Velikoj Britaniji otkrilo je da su ispitanici koji su vježbali gladni sagorjeli gotovo 20 posto više kalorija od onih koji su jeli prije treninga. Jedno drugo istraživanje otkrilo je da aerobni trening u stanju gladi uz gubitak kilograma pomaže i u smanjivanju postotka tjelesne masnoće.

Specijalistica za sportsku prehranu, liječnica Kelly Pritchett, to pripisuje zamjeni izvora energije koju tijelo radi. Da bi bilo sposobno izvesti intenzivne fizičke aktivnosti poput trčanja na duge staze ili dizanja utega, tijelo mora trošiti glikogen ili zalihe ugljikohidrata. Ako tijelo ostane bez zaliha glikogena, budući da mora odnekud stvoriti energiju, počet će trošiti zalihe masnoće.

No tu postoji nekoliko zamki. Za početak, tijelu se ne sviđa ideja da ga se izgladnjuje i voli imati određenu zalihu masti. Kada počnete rapidno trošiti salo, tijelo će prilagoditi metabolizam da bi kompenziralo taj gubitak. Jednostavnije rečeno, tijelo prelazi u mod preživljavanja u kojem počinje trošiti manje kalorija paralelno pokušavajući spremiti što više masnoća.

Pri sljedećem obroku, tijelo će imati suprotnu reakciju i pokušati konzumiranu hranu pohraniti u masnoće, što u potpunosti poništava učinke tjelovježbe. Kao da to nije dovoljno, prema nekim istraživanjima, dulja razdoblja posta mogu dovesti do remećenja rada metabolizma, što ozbiljno može ugroziti zdravlje.

Vježbanje na prazan želudac može dovesti i do pada u mišićnoj masi u određenim situacijama. Ako je tijelo potrošilo svu zalihu glikogena, moglo bi energiju pokušati dobiti i tako da počne razgrađivati mišiće u tijelu. To se, doduše, događa samo kada intenzitet tjelovježbe nadilazi uobičajeni tempo. Nema šanse da se tijekom normalnog svakodnevnog kretanja i aktivnosti dođe u takvo stanje, tako da npr. post bez vježbanja neće dovesti do razgradnje mišićne mase. Tu se pojavljuje jedan drugi problem.

Dok biste možda i mogli proći kroz trening gladni, činjenica da nemate dovoljno energije će vam onemogućiti da uložite veći napor u trening i samim time napredujete. Ako biste jeli prije treninga, ta šansa bi vam se znatno povećala. Odvojeno istraživanje u Časopisu za znanost i medicinu u sportu sugerira da trening koji odrađujete gladni značajno umanjuje učinak od onog koji radite siti. Da biste povećali mišićnu masu i rezultat, morate se stalno tjerati naprijed, a to ćete najbolje napraviti tako da vježbate siti, ali da ne jedete neposredno prije treninga.

Ukratko, moguće je trenirati na prazan želudac i imati rezultate. Neki ljudi čak i preferiraju takvo vježbanje jer im daje osjećaj budnosti i jačeg fokusa te možda i brzinu.

No ovakav trening nema previše pozitivnih učinaka. Bolje je pojesti obrok pojačan ugljikohidratima oko sat vremena prije treninga i poslije treninga konzumirati visoko proteinski obrok s malo ugljikohidrata. Osim toga, glad vas baca u loše raspoloženje. Bolje je trenirati sretan i zadovoljan nego mrzovoljan i spreman ubiti za obrok.

IZVOR: INDEX.HR