5 razloga zbog čega je koža oko nosa perutava, suha i crvena

by | 4 rujna, 2020

Dehidracija može dovesti do suhe kože, neodgovarajuća sredstva za njegu lica, ali i alergija ili prehlada, prostor u kojemu živite te kožno oboljenje – seboreični dermatitis.

1. Seboreični dermatitis

Više je mogućih uzroka suhe i perutave kože oko nosa, a jedan od njih je kožna bolest – seboreični dermatitis.

“Seboreični dermatitis je kronična upala kože koje se najčešće javlja na tzv. seboreičnim područjima, odnosno na područjima kože gdje su žlijezde lojnice najbrojnije. To su vlasište, lice (osobito oko nosa i usta), područje iza uha, središnji dijelovi prsnog koša i leđa. U liječenju seboreičnog dermatitisa koriste se šamponi i gelovi na bazi salicilne kiseline, a manje je poznato da se promjenom prehrambenih navika i posezanjem za određenim dodacima prehrani može pridonijeti smirivanju stanja”, objasnila je Sandra Krstev Barać, mag. nutr. za portal miss7zdrava.

“Vjeruje se da osobe koje pate od seboreičnog dermatitisa imaju visoku učestalost alergija na najčešće alergene, odnosno na mlijeko i mliječne proizvode, pšenicu, jaja, soju, kikiriki, ribu, ali i kukuruz, rajčicu, jagode i citruse. Zato se preporučuje te namirnice isključiti iz prehrane na dva tjedna ili dok se koža barem malo ne oporavi”, dodala je.

Napominje da je najbolja prehrana “u borbi protiv seboreičnog dermatitisa ona cjelovita i nerafinirana koja se temelji na raznolikom voću i povrću, mahunarkama, orašastim plodovima i sjemenkama uz povremeni unos ribe i krtog mesa”.

2. Čimbenici iz okoliša

Okoliš u kojemu živimo lako može biti okidač za probleme sa kožom.

“To mogu biti hladan ili suh zrak, hladni vjetar, kronično izlaganje suncu… Sve to zna nadražiti osjetljivu kožu oko nosa i uzrokovati suhoću. To je razlog zašto je stanje izrazitije u hladnijim mjesecima ili kod ljudi koji žive u sušnim sredinama”, objasnila je dermatologinja dr. Raechele Cochran Gathers.

Napomenula je kako je uloga kože upravo zaštititi naša tijela od vanjskih utjecaja, pa ne čudi da kod ekstremnijih situacija strada, odnosno, osuši se, peruta i bude crvena.

3. Proizvodi za njegu kože

“Proizvodi za njegu, također, mogu uzrokovati suhoću, ljuštenje i iritaciju kože Na primjer, retinoidi, bilo da se koriste protiv akni ili bora, znaju nadražiti osjetljivu kožu oko nosa. Slično, drugi sastojci poput benzoil peroksida ili salicilne kiseline (uobičajeni u mnogim proizvodima protiv akni) mogu nadražiti to područje i uzrokovati suhoću i ljuštenje”, rekla je dr. Gathers za portal mindbodygreen.com.

“Ponekad sličnu štetu naprave standardni piling ili sredstva za čišćenje kože. Kozmetički proizvodi poput oštrih pilinga, tonera i sredstava za čišćenje lica u pjeni katkad isuše kožu i dovode do iritacija i upale. Područja oko nosa i usta posebno su osjetljiva na takve stvari”, dodaje.

Naglašava da mnogi griješe kaka im koža lica postane suha i perutava jer posežu za pilingom što samo pogoršava stvar.

4. Alergija ili prehlada

Ako ste prehlađeni ili imate sezonsku alergiju, veće su šanse da ćete trljati nos, kihati, brisati ga svako malo i slično, a sve to može oštetiti osjetljivu kožu oko nosa.

“Sezonske alergije znaju često uzrokovati suhoću oko nosa. Ako stalno češete nos i ispuhujete ga, koža će biti sklonija suhoći i ljuštenju”, kaže dr. Gathers.

Kod alergije i oči znaju nateknuti.

“Natečenost mogu potaknuti alergije – hrana, okoliš i slično. Očigledno je da simptomi variraju od osobe do osobe i od hrane do hrane, ali mnogo puta, fizičke manifestacije alergije uključuju vodenaste oči, svrbež kože ili natečeno lice i oči”, pojasnila je dr. Bindiya Gandhi.

5. Dehidracija

Kad ste dehidrirani, to se itekako vidi na vašoj koži.

“Dehidracija može dovesti do suhe kože. Ako ne uzimate dovoljno vode, vaša koža neće dobiti dovoljnu količinu hidratacije, a to se najviše vidi na osjetljivoj koži lica”, napominje dr. Gathers.

Stručnjaci preporučuju od šest do osam čaša vode na dan tijekom cijele godine, ali neka istraživanja pokazala su da bi ta količina vode trebala biti veća, 10 čaša za žene i 12 čaša za muškarce – napominju u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar.

Objasnili su i kako možete prepoznati da unosite premalo tekućine u organizam:

“Teško je pretpostaviti pijete li dovoljno tekućine, samo zato što niste žedni. Kako starimo, naše osjetilo žeđi nestaje i tako ne shvaćamo kad je našem tijelu potrebno više tekućine. Znakovi i simptomi na koje trebamo pripaziti su: glavobolja, suha koža, suha usta i jezik s gustom slinom, umor ili slabost, grčevi u rukama i nogama, smanjeno znojenje, povećana tjelesna temperatura, ubrzani otkucaji srca, nedostatak koncentracije, mučnina, povraćanje”, dodali su.

“Različite stanice sadrže različite količine vode. Mišićne stanice, primjerice, sastoje se od 70 do 75 posto vode, dok masne stanice imaju samo od 10 do 15 posto vode. “Unutrašnje more’ obavijeno je zaštitnim omotačem – kožom. Svaki prostor unutar i izvan stanice ispunjen je tjelesnim tekućinama koje se temelje na vodi”, pojasnili su.

IZVOR 24SATA.HR

Foto: averie woodard / Unsplash

Tagovi: