Evo zašto biste trebali prati tajice nakon svakog treninga

by | 21 rujna, 2020

Napretkom tehnologije mijenja se i prilagođava izrada sportske opreme, pa tako i materijali koji služe za izradu sportske odjeće.

Mnogi od tih materijala pružaju nam osjećaj svježine i suhoće samo nekoliko minuta nakon što se uznojite od treniranja. No činjenica je da se možete osjećati potpuno suho, što ne znači da ste čisti. Čak i ako su materijali od kojih je načinjena vaša odjeća za treniranje antimikrobni, morate se pobrinuti da ih perete nakon svakog treninga. Mnogi ljudi, zbog brzog sušenja opreme, često ostanu u tajica u kojima su trenirali još nekoliko sati nakon treninga.

Kada dođu doma, suhe tajice spreme do idućeg treninga te ponovnim treniranjem i znojenjem aktiviraju bakterije koje su se nakupile na materijalu. Sve to može dovesti do čudnog i neugodnog mirisa koji dolazi iz odjeće koja nije oprana, a da osoba koja nosi odjeću to uopće ne osjeti. Stručnjaci kažu kako je najbolje odmah nakon treninga skinuti odjeću koju ste imali na sebi te ju ne držati dugo u plastičnim vrećicama.

Ako ne možete odmah oprati sve što ste imali na sebi, ostavite da se prozrači ili ubacite u sušilicu. Ako nemate vremena za niti jednu od navedenih opcija, ubacite odjeću u zamrzivač. Na taj ćete način ubiti nakupljene bakterije. Neka odjeća stoji u plastičnoj vreći preko noći, a ujutro je odmah operite u perilici za rublje. Ako nemate dovoljno odjeće za pranje, sportsku opremu uvijek možete oprati rukama.

Foto: Katie Bush/Unsplash