Evo što se dogodi vašem tijelu i umu nakon prekida veze i kako to ublažiti

by | 23 listopada, 2020

Prekidi ne donose posljedice samo u obliku emocionalnih oluja i patnji nego mogu ostaviti i fizičke tragove na vašem organizmu.

Ako je veza bila duga te posebna i bitna, osoba će se morati nositi sa svom težinom koju donosi prekid te veze. Iako će mnogi misliti i tvrditi da je prekid samo nešto s čim se nosite u glavi, stručnjaci kažu kako je to proces koji uključuje i fizičke posljedice. Naime, uz tugu, loše raspoloženje te anksioznost, slomljeno srce može prouzrokovati veliku razinu stresa, osjećaj iscrpljenosti, povišen adrenalin pa čak i fizičku bol. Razlog tome leži u hormonalnom i emocionalnom naglom preokretu uzrokovanom prekidom. Prema riječima Cate Mackenzie, seksualne terapeutkinje i stručnjakinje za veze, hormonska i emocionalna reakcije na prekid rezultat je suočavanja s iznenadnim gubitkom.

Taj gubitak zna biti užasno težak kada se radi o osobi s kojom je netko proveo dugi niz godina te planirao budućnost. Mckanzie je izjavila kako u trenucima prekida naše tijelo štiti samo sebe kako bi preživjelo iznenadni gubitak. Rezultat toga je povećavanje razine hormona stresa (kortizola) do te mjere da nam onemogućuje normalan život, normalno razmišljanje i funkcioniranje. U gorim slučajevima osobe mogu završiti u stanju šoka, a to dovodi do pretjerane uzbuđenosti i nemogućnosti isključivanja ili do potpuno drukčije reakcije, odnosno potpunog “gašenja” i iscrpljenosti.

Sve te posljedice su normalne, kako naglašava Mckanzie, jer prekid s osobom koja vam je puno značila u životu i s kojom ste bili povezani zna biti užasno težak. Izgubiti partnera često znači izgubiti osjećaj sigurnosti te poljuljati životni balans i planove za budućnost. Osoba koja pati zbog prekida često će u glavi ponovno proživljavati traumu prekida te si tako naštetiti i dovesti se do već spomenutih psihičkih i fizičkih posljedica.

Kako si olakšati?

Mckenzie kaže kako lijek leži u novim situacijama, ljudima i iskustvima. Iako tjedni i mjeseci borbe s prekidom mogu izgledati kao vječnost, kraj uvijek postoji i izlaz iz te teške situacije leži uvijek u vama. Bitno je natjerati se na druženja, na nove avanture i na susrete s drugim ljudima. Nove stvari u vašem životu mogu povisiti razinu dopamina u organizmu, što će doprinijeti “izlječenju”. Naposljetku, svi mi dobro znamo koliko prekidi mogu biti gadni, no isto tako moramo biti svjesni da to ne traje vječno te da će usmjerivanje na vlastiti život te na nove stvari ubrzati proces prebolijevanja.

Foto: Carolina Heza/Unsplash