EVO KOLIKO PUTA morate očistiti mikrovalnu, hladnjak i kupaonicu

by | 18 kolovoza, 2017
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Kada ste zadnji put očistili vašu mikrovalnu pećnicu ili hladnjak? Ako se ne sjećate, onda je definitivno vrijeme da to učinite. Znate li koliko često trebate čistiti kupaonicu te je li dovoljno oribati samo toalet? Koliko često mijenjate posteljinu i perete li i jastuke?

Mikrovalna pećnica
Ako je koristite na dnevnoj bazi, onda je vaša mikrovalna pećnica prljavija nego što to mislite i potrebno ju je čistiti jednom tjedno. Najbolje rješenje za to jest da pomiješate pola šalice vode s isto toliko octa, dobro zagrijete u mikrovalnoj dok se vrata ne orose, a zatim je ugasite i prebrišite spužvom.

Kupaonica
Elizabeth Scoot, direktorica Centra za higijenu u Bostonu, usporedila je bakterije koje je pronašla u kupaonici s onima u javnim kantama za smeće. U kupaonici se nalazi 26 posto bakterija koje uzrokuju infekcije, dok se u kantama za smeće nalazi njih 6 posto. Stoga čistite svoje kupaonice, uključujući WC-školju, kadu i umivaonik, jednom tjedno i nemojte dozvoliti da preskočite to tjedno čišćenje.

Posteljina u spavaćoj sobi
Posteljicu je potrebno mijenjati svakih jedan do dva tjedna na temperaturi od najmanje 60 stupnjeva kako biste “ubili” bakterije. Ako ne držite pretjerano do vlastite higijene i liježete ne otuširani ili u odjeći koju nosite vani, onda bi to ipak trebali činiti češće.

Hladnjak
Nemojte raditi to jednom ili dva puta godišnje, u hladnjaku se nalazi više bakterija nego što možete zamisliti. Čistite ga obavezno jednom mjesečno.

Jastuci
Ako i mijenjate redovito posteljinu, jastuk je pun prašine i prljavštine koja se nakuplja dok spavate na njemu. Stoga ga je potrebno prati svaka tri mjeseca, a novi si kupite svake tri godine.

Podovi
Sve ovisi o vrsti poda koji čistite. Usisavati možete svaki dan ako je to potrebno, a pločice prebrišite obavezno najmanje svaka dva tjedna s dezinfekcijskim sredstvom kako biste uništili bakterije. Drvene podove potrebno je mokrom krpom čistiti najmanje jednom mjesečno.

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

IZVOR: VECERNJI.HR