Evo koju hranu možete jesti i nakon isteka roka trajanja

by | 27 studenoga, 2016

Gotovo trećina proizvedene hrane na svijetu godišnje se baci – što je oko 1,3 milijarde tona. Statistika šokira, ali je ljudi, često zbog straha od trovanja hranom, radije bacaju, čak i kada izgleda i miriše dobro.

“Female hrana i piće” otkrivaju koja je hrana sigurna, a koja nije nakon datuma do kojeg piše da je najbolje upotrijebiti namirnicu.

Prije svega, treba razlikovati dvije vrste upozorenja koje stoje na ambalažama. “Najbolje upotrijebiti do” i “Upotrebljivo do” ne znači isto. Kada na namirnici piše “Upotrebljivo do”, to znači da se ne može koristiti nakon isteka naznačenog roka, dok se “Najbolje upotrebiti do” više odnosi na kvalitetu hrane, što znači da je jestivo i nakon isteka roka, samo neće biti iste kvalitete.

Alkohol može trajati godinama, ali čak i nakon isteka roka, votka i viski vam neće naštetiti. Pivo također, ali vjerojatno neće imati isti okus. S druge strane, kremasta alkoholna pića, ili ona koja su dugo stajala na suncu, nisu sigurna za naše zdravlje, piše “Daily Mail”.

Čokolada kojoj je istekao rok će po sebi imati bijele mrlje, koje su zapravo posljedica kristalizacije šećera, ali je zapravo sigurna za jesti iako neće biti baš ukusna.

Čips – On je također jestiv nakon isteka datuma do kojeg piše da ga je najbolje konzumirati, ali samo do tri tjedna nakon isteka roka.

Jaja – Izvještaj znanstvenice Dane Gunders navodi da jaja mogu trajati od tri do pet tjedana, ali samo ako stoje na temperaturi ispod 5 stupnjeva Celzijevih kako bi se spriječila salmonela. Jedan od načina na koji možete provjeriti je li jaje sigurno za jelo jest to da ga spustite u čašu hladne vode. Ako potone, svježe je, a ako pluta, bacite ga, prenosi “Cosmopolitan”. Ako je na dnu ali okrenuto nagore, u prijelaznom je periodu.

Sir – Samo tvrdi sirevi, poput cheddara ili parmezana, sigurni su za jesti nakon isteka roka do kojeg piše da ih je najbolje konzumirati. Iako se na njima nalazi plijesan, kad se dio odreže, sigurni su za jelo. S druge strane, meki sirevi dobri su za jesti samo tjedan dana nakon što otvorite ambalažu, nikako duže, a ni nakon isteka roka.

Mlijeko – Ukiseljeno mlijeko vam neće naškoditi i možete ga koristiti i za izradu kolača, torta i palačinki umjesto što ćete ga baciti. Ali ako želite da vam mlijeko duže ostane svježe, stavite na hladnije mjesto umjesto u hladnjaku, umjesto u vrata.

Med i džem – Iako se u medu nalazi veliki grumen šećera, nakon dugog stajanja, med je dobar za jelo, kao i džem.

Konzervirana hrana – Imate li i dalje konzervu kuhanog graha koja vam stoji već godinu dana i koju nikako da pojedete? Sve dok se nalazi na mračnom mjestu, poput vaše ostave, trajat će godinama.

Meso – Po pravilu, meso se može jesti i do dva dana nakon isteka roka, međutim, nabolje je prije konzumacije pomirisati meso i samostalno procijeniti.

Salata u vreći – Pakiranja poput zelene salate koja se prodaje u zatvorenoj vrećici mogu se jesti sve dok se ne pojavi plijesan. Ako se nije pojavila plijesan, a stoji vam otvoreno, možete je osvježiti hladnom vodom.

Sirova morska hrana – Nikad nemojte jesti morsku hranu nakon isteka roka!

Prerađeno meso – Rizično je jesti prerađeno meso, poput salama, hrenovki i ostale suhomesnate proizvode nakon isteka roka, pa čak i kada na njima piše “Najbolje upotrebiti do”. Čak i kada ga držite na hladnome mjestu, opet nije sigurno zbog bakterija koje mogu izazvati ozbiljne bolesti.

Foto: Pexels

IZVOR: Kurir.rs