Otkrijte kako smanjiti rizik da vaše dijete bude pretilo

by | 23 siječnja, 2020

Novo istraživanje otkrilo je da su tri glavna razloga za pretilost djece nekonzistentnost obroka, vrijeme provedeno pred televizorom ili računalom te ono najvažnije, spavanje.

Istraživanje objavljeno u međunarodnom znanstvenom časopisu o pretilosti jedno je od onih koja istražuju koliko pridržavanje dnevne rutine može utjecati na težinu djece. Pod rutinom se podrazumijeva uzimanje glavnih obroka u isto vrijeme, kontrola vremena koje djeca provedu pred televizorom, računalom ili mobitelom te vrijeme koje provedu spavajući.

Istraživanje je gledalo navike 11 tisuća djece rođene između 2001. i 2002. godine u Velikoj Britaniji. Ono što je potvrdilo je da djeca koja se pridržavaju rutine u navedenim radnjama sve do tinejdžerskog doba imaju bolju liniju i mnogo su zdravija. Uzevši to u obzir, istraživači vjeruju da ključ leži u edukaciji djece o tome kako održavati psihičko i fizičko zdravlje.

Jedan od zabrinjavajućih podataka iz istraživanja je da kod djece stare 3 godine čak 59 posto njih nije imalo definirano vrijeme za spavanje, a skoro polovina ispitanih nije imala redovite obroke.

Kad su ponovno ispitani s 11 godina, 6 posto djece je bilo pretilo, i to uglavnom ona koja nisu imala definirane rutine i spavala su manje.

“San je vrlo važan za razvoj djece”, smatra voditeljica istraživanja Sarah Anderson, profesorica na Sveučilištu Ohio State za javno zdravstvo. Iako je još dosta toga nejasno o utjecaju sna na metabolizam, istraživanja su pronašla puno poveznica između pretilosti i lošeg sna.

Prema Američkoj akademiji pedijatara, djeca u dobi između 3 i 5 godina morala bi imati između 10 i 13 sati sna u danu. Osiguravanje ove količine sna u redovnim intervalima jedan je od najvažnijih faktora za povećanje šanse za zdravi život u kasnijim godinama.

IZVOR: INDEX.HR