Suha, ispucala i oštećena koža zbog dijabetesa? Upoznajte proizvode koji će vam olakšati svakodnevicu

Dehidrirana koža podložnija je upalama i drugim zdravstvenim komplikacijama

by | 13 studenoga, 2023

Svakog 14. studenoga obilježava se Svjetski dan dijabetesa, kronične bolesti koja pogađa gotovo pola milijuna ljudi u Hrvatskoj, a iako službene brojke govore o 388 213 osoba oboljelih od dijabetesa, smatra se da tek 60 % oboljelih ima postavljenu dijagnozu pa se procjenjuje kako su realne brojke puno veće.

Gotovo polovica svih oboljelih od dijabetesa tijekom svojeg života razvit će neku od zdravstvenih komplikacija vezanih za kožu – najčešći i najvidljiviji kožni problem, barem u početku, jest suha i izrazito suha koža sklona infekcijama i crvenilu te perutanju.

Naime, kad se u krvi povećaju vrijednosti glukoze, organizam to nastoji sâm regulirati izlučivanjem viška šećera putem urina (zbog toga osobe oboljele od dijabetesa češće mokre od zdravih osoba). Učestalo mokrenje rezultira gubitkom vode, ali i dehidracijom kože. Suha, ispucala i oštećena koža podložnija je upalama i drugim zdravstvenim komplikacijama, no kvalitetnom rutinom njege ova se neugodna pojava može spriječiti.

Zdravlje kože i dijabetes

Eucerin medicinska njega za kožu osoba oboljelih od dijabetesa razvila je Eucerin UreaRepair PLUS liniju preparata namijenjenih obnovi suhe kože. Ovi preparati posebni su po tome što sadrže ureu, humektans, odnosno prirodnu tvar koja na sebe veže vodu. UreaRepair PLUS linija sadrži i ceramide, lipide koji pomažu koži zadržati vlagu i posljedično održati njezinu prirodnu funkciju.

Dermatološki potvrđena formula klinički dokazano nadopunjuje lipide i vlagu u koži pa Eucerin UreaRepair PLUS njega ostavlja kožu mekom, zaglađenom i hidriranom. Osim za osobe oboljele od dijabetesa, prikladna je i za njegu kože osoba oboljelih od psorijaze. Znanstvena učinkovitost Eucerin medicinske njege potvrđena je i u okviru kliničke studije koja je uključivala 64 osobe oboljele od dijabetesa (oboljelih od tipa 1 i 2) u dobi od 20 do 70 godina (prosječna dob bila je 56,7 godina). Ispitanici su patili od suhe i vrlo suhe kože te su primjenjivali losion na rukama, nogama i stopalima – dva puta dnevno tijekom dva tjedna.

Zlatni standard u njezi suhe kože

Liječnici i osobe oboljele od dijabetesa koji su sudjelovali u studiji potvrdili su učinkovitost proizvoda, pri čemu je 94 % ispitanika navelo da proizvod pruža intenzivnu hidraciju, dok je 84 % potvrdilo da osnažuje zaštitni sloj kože. Klinički i dermatološki dokazana učinkovitost smanjenih simptoma suhe kože te trenutnog olakšanja i odgode suhoće za 48 sati, učinila je ovaj preparat zlatnim standardom u njezi izrazito suhe i grube kože zbog čega ga i preporučuje 95 % dermatologa.

Budući da je tzv. dijabetičko stopalo, kao izravna posljedica šećerne bolesti, jedna od najčešćih zdravstvenih komplikacija – oštećenja krvnih žila i poremećaj imunološkog sustava otežavaju zacjeljivanje rana nastalih pucanjem kože posebice pri hodanju, rutina pravilne njege stopala izrazito je važna za oboljele kojima se preporučuje primjena Eucerin UreaRepair PLUS kreme za njegu stopala s 10 % ureje. Za potpuni blagotvorni učinak i otklanjanje simptoma suhe kože, ovaj je preparat najbolje kombinirati uz Eucerin UreaRepair ORIGINAL fluid, preparat za pranje u te UreaRepair Plus losion za tijelo s 10 % ureje i ceramidima.

Foto: PR