Ena i Duje pokrenuli su projekt “Ništa neobično”, kojim žele normalizirati različitost

by | 24 listopada, 2022
duje kovačević

Službeno je započeo projekt Ništa neobično mlade fotografkinje Ene Dragičević (@enaspotting) te aktivista i content creatora Duje Kovačevića (@dujekovacevic). Šest dana, od 24. do 29. listopada, na svojim Instagram profilima objavljuju fotografije i priču koja u nastavcima (ne)posredno adresira pitanja kao što su body positivity, samopouzdanje, emocije, rodni i seksualni identitet.

Ništa neobično priča je o bezuvjetnom prihvaćanju samih sebe u svim svojim oblicima i trenucima. Ne samo onda kad se volimo, imamo samopouzdanja, snage i volje, kad znamo što želimo i kako to ostvariti već i onda kad svoj odraz izbjegavamo u ogledalu, kad sumnjamo u svoje sposobnosti, kad smo skeptični, usamljeni i u strahu. Uvijek, i u tim trenucima, baš uvijek – vrijedimo. Naglasak ovoga projekta je na tome da su tuga i radost, uspon i pad, dio naših života i iskustava, i kao takvi ne bi trebali predstavljati ništa neobično. Baš kao i činjenica da vrijedimo.

“Sva tijela nisu ista, sva iskustva nisu ista, sve priče nisu iste. Svi smo različiti. Upravo je zato važno iz više perspektiva pričati o temama koje danas prožimaju društvo i javni prostor. Bilo da progovaramo o body positivityju, prihvaćanju sebe, emocijama, seksualnom ili rodnom identitetu, mislim da je bitno naglasiti kako su to sasvim normalne i prirodne teme. Ne radi se o nečemu izvanzemaljskom, ekstravagantnom ili senzacionalnom, već kao što i sâm projekt kaže, to nije ništa neobično. Ovime želimo, prije svega, normalizirati različitost”, rekao je Duje Kovačević koji posljednjih godinu dana na svom Instagram profilu objavljuje aktivistički i edukacijski sadržaj vezan za LGBTIQ+ zajednicu, feminizam i body positivity.

duje kovačević i ena dragičević

Duje i Ena projekt Ništa neobično samostalno su osmislili i proveli kroz period od tri mjeseca. Projekt su u potpunosti proveli sami, bez vanjskih izvora financiranja ili logističke pomoći. U Ništa neobično ugradili su sebe, svoju perspektivu i priču, ispričanu kroz njihov objektiv i njihove riječi.

“Voljela bih probuditi awareness među ljudima svih zajednica i svih grupa da prihvate sebe i sve oko sebe. Da se probudi taj body positivity i body neutrality način razmišljanja. Iako se i sama borim s dismorfijom, pomažem sebi tako što surađujem s ljudima svih veličina i proporcija”, rekla je Ena Dragičević, mlada fotografkinja koja je već uspješno provela nekoliko sličnih projekata, progovarajući tako o temama kao što su PCOS, percepcija muškog tijela i body positivity.

U sklopu projekta pokrenut je i istoimeni hashtag #nistaneobicno koji će, nadamo se, uzeti maha u našem javnom prostoru i potaknuti druge da slave svoju autentičnost. 

Foto: PR