Dvije šalice kave prije treninga povećavaju vašu izdržljivost

by | 19 prosinca, 2019
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Osim što razbuđuje i ubrzava metabolizam, kava je odličan napitak prije vježbanja jer smanjuje napor i umor, potvrdilo je istraživanje Britanske udruge kavoljubitelja.

Stručnjaci preporučuju popiti dvije šalice kave sat vremena prije treninga, što će povećati izdržljivost za 30 posto, vježba će biti intenzivnija, a sam trening duži, kako piše “Daily mail”.

Šalica kave u prosjeku sadrži 100 miligrama kofeina, a optimalno treba popiti 3 do 4 miligrama kofeina po kilogramu.

Tako, osoba teška oko 61 kilogram može popiti dvije šalice prije treninga, što će tijelu dati dodatnu energiju da duže trenira i ulaže veće napore.

Inače, kofein utječe na moždane kemikalije zadužene za umor i stimulira proizvodnju energije, čime se produžava izdržljivost.

No stručnjaci upozoravaju da kofein može imati i negativne posljedice za organizam kao što su nesanica, glavobolja, tjeskoba i visoki krvni tlak.

“Prevelik unos kofeina može povećati razinu homocisteina u krvi koji se povezuje s moždanim i srčanim udarom, demencijom i problemima s plodnošću”, istaknula je biokemičarka dr. Gill Heart.

Prema riječima nutricionista Joea Traversa, kofein je nepredvidiv, stoga je na treningu važno piti vodu da bi se spriječila dehidracija i pretjerano zagrijvanje tijela.

Prethodna istraživanja potvrdila su da kofein pomaže kod nogometa i trkačkih disciplina, a sportaši ga koriste jer povećava izdržljivost i može poboljšati motoričke vještine.