Dugoročno pozitivne posljedice na djecu imati će dijeljenje kreveta s roditeljima

by | 30 siječnja, 2020

POVEZUJUĆE roditeljstvo sve je popularnije među roditeljima. Riječ je o metodi odgoja koja uključuje dijeljenje kreveta i dojenje, a dugoročno može imati pozitivne posljedice na tjelesno i mentalno zdravlje djeteta, složni su stručnjaci.

Ovu tehniku popularizirao je američki pedijatar dr. William Sears koji smatra da roditelji moraju odgovarati na djetetove potrebe i biti što je moguće povezaniji s djetetom.

Povezujuće roditeljstvo oslanja se na četiri smjernice, a to su spavanje s djetetom u istom krevetu ili sobi, uz odgovarajuće mjere opreza, dojenje na zahtjev, maženje s djetetom i odgovaranju na plač, a ne zanemarivanju te fiziološke potrebe dok se dijete samo ne umiri.

Profesorica psihologije na Sveučilištu Massachusetts Amherst, Susan Krauss Whitbourne, tvrdi da povezujuće roditeljstvo može pomoći djetetu da izraste u sretniju i pouzdaniju osobu.

“To je senzibilan pristup koje potiče zdraviji tjelesni i psihološki razvoj djeteta. Znamo da se djeca koja odrastaju zaštićenija razvijaju u sretnije odrasle osobe i da su manje sklona konfliktima. Postoje i istraživanja prema kojima mogu i sami postati bolji roditelji”, pojašnjava Whitbourne.

“Dojenčad koju roditelji odgajaju vođeni tehnikama povezujućeg roditeljstva su manje pod stresom, manje plaču i povezaniji su s roditeljima kako rastu te pokazuju višu razinu empatije”, dodaje.

Smatra da su takva djeca sposobnija kontrolirati emocije i da rjeđe imaju neočekivane izljeve bijesa i lakše se prilagođavaju na vrtić.

U tekstu za Psychology Today, Whitbourne je zaključila da takav pristup ima dobrobiti i za roditelje.

“Preporučujem majkama i očevima da pronađu dokaze i informiraju se o najboljim izborima za odgoj djece”, ustvrdila je.

IZVOR: INDEX.HR