Dovoljno je samo pola sata šetnje kroz prirodu da se vaše raspoloženje popravi

by | 26 studenoga, 2019
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Kraći boravak u prirodi ima pozitivan utjecaj na čovjeka bez obzira na godine. Parkovi u gradovima prave su male zelene oaze i idealni za oslobađanje od napetosti kojima smo svakodnevno izloženi.

Svega 20 minuta dnevno provedenih u gradskom parku učinit će da se osjećate sretnije i zadovoljnije, a pritom ne morate vježbati, pokazalo je istraživanje američkih znanstvenika.

Studija koju su proveli upućuje na to da gradski parkovi korisnicima omogućavaju da “utonu” u prirodu, što donosi značajne fizičke i mentalne prednosti, poput smanjenja stresa i oporavka od mentalnog umora.

Rezultati istraživanja znanstvenika s američkog Sveučilišta Alabama u Birmingamu objavljeni su u časopisu “International Journal of Environmental Health Research”.

“Posjetitelji parka obuhvaćeni istraživanjem rekli su da se nakon boravka u prirodi bolje osjećaju, kako fizički tako i mentalno”, priopćio je voditelj studije Han K. Juen, dodavši da su on i kolege ustanovili kako razina tjelesne aktivnosti sudionika istraživanja nije bila povezana s poboljšanjem emocionalne dobrobiti.

Autori studije kažu da i osobe koje nisu u stanju vježbati zbog starije životne dobi ili invaliditeta imaju veliku korist od boravka u gradskim parkovima.

Povratne informacije koje su dobili od stotinjak ispitanika znanstvenike su navele na zaključak da zelene površine u urbanim sredinama potiču emocionalnu dobrobit i da je u gradovima potrebno napraviti još više parkova i zelenih površina.

“Loše je to što gradske vlasti i investitori, širom svijeta, sve češće zelene površine u urbanim sredinama zamjenjuju stambenim i poslovnim zgradama”, sa žaljenjem konstatira koautor studije Gavin Jenkins.

“Premda znanstvenici sve više ukazuju na vrijednosti gradskih parkova i zelenih površina, mi smo, nažalost, i dalje svjedoci sve manjeg broja takvih prostora”, dodao je Jenkins.

IZVOR: N1.HR