DONOSIMO VODIČ pomoću kojeg ćete vrlo lako prestati pušiti

by | 20 veljače, 2017
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Ako imate za cilj prestati pušiti, ovo je članak za vas. S razmišljanja prijeđite na djelo i nemojte da prestanak traje samo jedan dan, nego neka bude zauvijek. Donosimo vam nekoliko savjeta kako savladati žudnju za duhanskim proizvodima i što učiniti ako popustite i ipak zapalite nakon što ste prestali.

Pušenje se sastoji zapravo od dvije ovisnosti

  1. Ovisnost o nikotinu (zbog toga ste razdražljivi i boli vas glava ako dugo ne zapalite)
  2. Ovisnost o samoj navici pušenja ili držanja cigarete u ruci (zbog koje uz kavu čak i nesvjesno posežete za cigaretom)

Tri su glavna načina prestanka pušenja:

“Naglo”:

  • – bez prevelikih priprema pušač od jednog trenutka prestaje pušiti.

Prvo ublažavanje duhanske, odnosno nikotinske ovisnosti, a zatim potpuni prestanak pušenja:

  • – pušač prelazi na lakše cigarete i smanjuje broj popušenih cigareta kako bi se prvo priviknuo na manju dozu nikotina i zatim sasvim prestaje.

Prvo ublažavanje navike, a zatim odvikavanje od nikotina:

  • – pušač prvo izbacuje naviku paljenja cigarete na način da ju zamijeni nikotinskim nadomjestkom: nikotinske žvakaće gume ili flasteri. Kada prođe neko vrijeme bez zapaljene cigarete, ukida se i nikotinski nadomjestak.

Nikotinske žvakaće gume nemojte koristiti dulje od tri mjeseca. Istraživanja su pokazala kako nikotinske žvakaće gume mogu uzrokovati rak usta.

Koji je od gornja tri načina najbolji, individualno je. Prvi način je najbrži, ali i najteži. Povremeni pušači mogli bi izabrati taj način. Druga dva načina su postupni pa su stoga i malo lakši za strastvenog pušača, odnosno velikog ovisnika.

Priprema za prestanak pušenja

Najbitnija je motivacija. Motivacija vam pomaže u trenucima kada vam je jako teško. Zato, prije negoli krenete u proces odvikavanja, učinite sljedeće:

  • – budite pozitivni u vezi prestanka. Umjesto da se bojite negativnih stvari koje vam prijete zbog pušenja i gledate slike raka pluća i grla, bolje razmišljajte o lijepim stvarima koje vas čekaju kad prestanete.
  • – napravite listu razloga zašto želite prestati. Pokazalo se korisnim to da, ako svaki dan prije spavanja ili rano ujutro prođete kroz tu listu par puta, kako biste se podsjetili na razloge. Na toj listi ne smiju biti samo zdravstveni razlozi. Razmislite o tome koliko vremena ćete dobiti u životu koje je odlazilo na pušenje, koliko novca ćete uštedjeti, kako bi bilo lijepo da vam odjeća i kosa ne smrdi po dimu cigareta nego mirišu po voćnom šamponu. Pogledajte listu “Dobrobiti prestanka pušenja” ispod.
  • – postavite si datum prestanka pušenja (i držite ga se) – to može biti neki vama važan dan poput rođendana ili blagdana ili bilo koji drugi dan. Početak godišnjeg odmora pokazao se mnogima kao dobar trenutak za prestanak pušenja. Ako vam je posao stresan (a stres vas potiče na pušenje), onda je pogotovo bitno da probate prva dva tjedna nepušenja odraditi dalje od posla.

Prestankom pušenja dobivate:

Izgled: Zdraviji izgled, bjelji zubi, manje prištića i nečistoća na koži, ljepša kosa.

Fizički razlozi: Bolja fizička kondicija, veći kapacitet pluća, smanjena mogućnost dobivanja infarkta i moždanog udara, za muškarce bolja potencija, a ne smijemo zaboraviti i dulji život nepušača.

Psihički razlozi: Manja izloženost stresu i naglim promjenama raspoloženja, bolje kognitivne sposobnosti i bolja koncentracija, osjećaj zadovoljstva jer ste uspjeli prestati, jačanje samopouzdanja.

Ostalo: Ušteda (samo izračunajte koliko ćete godišnje uštedjeti ako ne kupujete cigarete i smislite što ćete s tim novcem), zatim ćete biti okruženi finijim mirisima, nećete navući prehladu jer po zimi morate pušiti na otvorenom prostoru, i bit ćete poželjnije društvo jer nećete zaudarati po duhanu.