Pokažite veliko srce: hvalevrijedna utrka čeka vas uskoro na Savskom nasipu

by | 24 svibnja, 2023
run for down utrka zagreb

I ove godine na savskom će se nasipu u Zagrebu trčati i hodati u znak potpore osobama sa sindromom Down. Sav prikupljeni novac od utrke u trčanju i utrke u nordijskom hodanju biti će doniran Udruzi Down.

Udruga za sindrom Down Grada Zagreba i Zagrebačke županije i  Atletski klub Perpetuum mobile iz Zagreba u subotu, 3. 6. 2023. na Savskom nasipu u Zagrebu organiziraju donatorsku utrku pod nazivom RUN FOR DOWN.

Udruga sindrom Down zastupa interese svih osoba s Down sindromom Grada Zagreba i Zagrebačke županije, djeluje od 1999. godine i broji preko 280 članova osoba sa sindromom Down. Aktivno provodi više programa, uključena je u puno projekata, provodi razne radionice. Svojim radom pruža podršku osobama s Down sindromom od najranije dobi kroz vrtićki, predškolski i školski uzrast pa sve do pripreme za osamostaljivanje.

Cilj utrke Run For Down je širenje svijesti o važnosti sporta koji pozitivno utječe na biološki i psihosocijalni razvoj osoba s Down sindromom, te poboljšanje njihovog motoričkog razvoja. U projektu sudjeluju i djeca s Down sindromom koja će trčati kratku dionicu koja im je prilika za sudjelovanje, a drugima prilika da za njih navijaju.

Prva RUN FOR DOWN utrka organizirana je prošle godine i pokazala se veoma uspješnom: velik broj ljudi odazvao se i podržao ovaj projekt trčanjem, hodanjem ili samo navijanjem. Mališani s Down sindromom dobro su se zabavili, doživjeli pozitivne emocije vlastitim postignućima, te na taj način i sve prisutne “napunili“ pozitivnom energijom.

run for down utrka zagreb

Pozvani su svi da podrže ovu donatorsku akciju sudjelovanjem na jednoj od utrka:

 • Trčanje 100 m za djecu s Down sindromom (besplatno)
 • Trčanje 5 km
 • Nordijsko hodanje 3 km  (uz vodstvo trenera)

Mjesto događanja: Savski nasip, okupljanje na lokaciji Veslačka ulica 27, Veslački klub Zagreb, južna strana zgrade – na igralištu.

Kotizacija za sudjelovanje: 12 € (samo za utrku za odrasle i nordijsko hodanje)

Način plaćanja kotizacije:

 • Uplata na IBAN Udruge Down IBAN HR32 2360 0001 1016 17736 , opis plaćanja: Run for Down, krajnji rok za uplate na račun je 1. 6. 2023.
 • Direktno na licu mjesta na dan utrke, 9:00 – 10:00

* Napomena: za kotizacije uplaćene na račun potrebno je predočiti potvrdu uplate. Potvrda uplate može biti u printanom ili digitalnom obliku.

Raspored događanja:

 • 9:00; okupljanje i preuzimanje startnih brojeva (last-minute prijava za trkače i hodače do 10:15)
 • 10:00; start dječje utrke
 • 10:15; proglašenje dječje utrke
 • 10:30; start utrke, trkači (5 km) i hodači (3 km)
 • 11:15; proglašenje pobjednika utrke
 • 11:30; nastup grupe Atomic Dance Factory (igralište)

Nakon i za vrijeme utrke održat će se radionice za djecu i  druženje svih sudionika uz jabuke, pekarske slastice, prirodne sokove i druge delicije. Sva prikupljena sredstva bit će donirana Udruzi Down.

Foto: nirat iStock/Getty Images Plus via Getty Images