Želite smanjiti otpad u kuhinji i propadanje hrane? Domaće food blogerice imaju besplatnu knjigu s receptima i savjetima

by | 23 listopada, 2020

U Hrvatskoj se godišnje baci oko 75 kilograma hrane po osobi, što je nevjerojatna i zabrinjavajuća brojka kad pomislimo koliko ljudi u svijetu uopće nema pristup hrani i koliko mi kao potrošači stvaramo otpada (ne računajući otpad koji nije hrana) ugrožavajući pritom svijet oko nas.

Velika je privilegija imati pristup namirnicama iz svih dijelova svijeta, no treba obratiti pažnju na količinu konzumiranja i na održivi razvoj istih. Proizvodnja je sve veća, u skladu s potrebama društva, a zapravo se velik dio hrane uopće ne konzumira. S proizvodnjom se povećavaju i plantaže, uzgoj životinja za hranu, ostajemo bez šuma, životinja, svijeta na kakav smo navikli i sve zaokružujemo globalnim zatopljenjem kao najgorom posljedicom nečega na što doista možemo utjecati. (Pročitajte: Zemlja kakvu sada poznajemo može nestati kroz stotinjak godina, kako djelovati već sada) Od ideje da svaki pojedinac može napraviti promjenu, food blogerice, Iva Finderle i Mateja Zvirotić Andrijanić pripremile su besplatni priručnik koji će nam svima pomoći da smanjimo otpad od hrane.

“Ideja je bila s jedne strane ubaciti savjete koji će biti praktični kako bi smanjili prekomjernu kupovinu, a samim time i propadanje hrane, a s druge strane recepte čiji će glavni sastojci biti ostaci od jela”, priča Iva.

Od planiranja kupovine, preko same kupovine, što s namirnicama kada dođete doma, kako pripremati obroke, kako konzervirati hranu koja ostane i što napraviti s ostacima, sve vas to čeka na linku u priručniku koji će nas educirati o održivijem životu.

Foto: Unsplash