Želite li bolje razumijeti probleme rasne diskriminacije, pogledajte ove dokumentarne filmove na Netflixu

by | 6 lipnja, 2020

U jeku prosvjeda protiv policijske brutalnosti u Americi te educiranja o rasizmu i marginaliziranim skupinama, puno toga ovisi o nama, koliko ćemo naučiti i osvijestiti se.

Upravo iz tog razloga, ako već niste, sada je pravo vrijeme da iskoristite svoj movie night za gledanje snažnih dokumentarnih filmova s porukom vezanih uz tematiku aktualnu posljednjih nekoliko stotina godina. Ovi filmovi će vam pomoći da bolje razumijete probleme s kojima se svakodnevno suočavaju Afroamerikanci, te da se osvijestite zašto je toliko bitno pričati o ovoj temi.

13th

U dokumentarnom filmu Ave DuVernay, aktivisti, političari i žrtve rasizma analiziraju kriminalizaciju Afroamerikanaca, fokusirajući se na pravednost i zatvorski sustav u Americi. Naslov se odnosi na 13. Amandman američkog Ustava, koji govori o ropstvu.

The Death and Life of Marsha P. Johnson

Marsha P.  Johnson je crnačka trans ikona i centralna figura u Stonewall prosvjedima 1969. godine. Ona je pripadala skupini koja je bila jedna od najviše marginaliziranih skupina ikada u društvu. Film slavi Marshin život i propitkuje njezinu misterioznu i sumnjivu smrt.

What Happened, Miss Simone?

Nikad prije puštene snimke te arhivski materijal pjevačke legende Nine Simone, priča o njezinom glazbenom i aktivističkom životu.

Explained: The Racial Wealth Gap

Dokumentarni serijal Explained obrađuje brojne teme, te naglašava današnje problematike društva u kratkim i izravnim epizodama. Jedna od njih prolazi kroz povijest ropstva, diskriminaciju i stoljeća nejednakosti koja su uzrokovala rasnu razliku u zaradama i prihodima.

Strong Island

Ovaj je dokumentarni film bio nominiran za Oscara. Istražuje ubojstvo Williama Ford Jnra, 24-godišnjeg profesora kojeg je ubio 19-godišnji bijelac, mehaničar, još 1992. godine, a nije bio osuđen za zločin. Dokumentarni film uključuje i razgovore s obitelji koja objašnjava što sve prolaze od tog nemilog događaja.

Teach US ALL

Iako je odluka o “crnačkim” ili “bjelačkim” školama ukinuta, američke škole još uvijek ostaju jako podijeljene. Ovaj se dokumentarni film dotiče nedostatka sredstava i profesora za Afroamerikance zbog sustava koji im ne dopušta jednake prilike.

Time: The Kalief Browder Story

Dokumentarna serija producenta Jay-Z-ja u šest epizoda istražuje slučaj Kaliefa Browdera, 16-godišnjeg dječaka iz New Yorka koji je optužen za krađu ruksaka. Iako nikada nije bio osuđen, Kalief je proveo tri godine u zatvoru, nakon čega je u 22. godini počinio samoubojstvo.

Let it Fall: Los Angeles 1982-1992

Producent filma 12 Years a Slave radio je i na ovom dokumentarnom filmu o turbulentnom desetljeću u Los Angelesu, nakon što su četiri policajca snimljena kako se iživljavaju na Rodneyu Kingu, crnačkom građevinskom radniku. Obrađuje temu koja se, kao što vidimo, događa još i danas – policijsku brutalnost i rasizam.

Foto: Pexels