Dokazano zbog čega brže ulazimo u menopauzu

by | 10 veljače, 2015

Najnovije istraživanje pokazalo je da menopauza, koja označava kraj reproduktivnog perioda kod žena, nije određena samo godinama i genetikom, već izlaganje pojedinim kemikalijama i štetnim tvarima ubrzava ovaj proces.

menopauza

Dr. Amber Kuper sa Sveučilišta u Washingtonu smatra da pojedine kemikalije mogu ubrzati proces ulaska u menopauzu za čak četiri godine.

Tim stručnjaka zajedno s dr. Kuper proveo je istraživanje na 31.575 žena starosti od 45 do 55 godina. Analizom uzoraka krvi i urina utvrđeno je da su žene koje su koristile veće koncentracije kemikalija, poput dioksina u pesticidima, ftalata u parfemima, plastici, kozmetici, kao i u spreju za kosu, ulazile od 1,9 do 3,8 godina ranije u menopauzu od drugih žena.

Istraživanje je pokazalo i da je izlaganje štetnim tvarima bilo povezano i sa slabljenjem funkcija jajnika, pa je na taj način utjecalo na reproduktivne funkcije.

Većina tih štetnih supstancija nalazi se svuda oko nas i nije nam lako zaobići ga. Dr. Kuper preporučuje da izbjegavamo kozmetiku koja sadrži pesticide a više koristimo onu na prirodnoj bazi. Također, treba izbjegavati i parfeme koji sadrže ftalate, a posebno hranu upakiranu u plastičnoj ambalaži. Ona je rekla da joj nije cilj ikoga plašiti, već želi povećati razinu svijesti o ovom problemu.

Izvor: Life Content