Dokazano: Najučinkovitija kontracepcija

by | 24 ožujka, 2015

Ako netko zna koja je najučinkovitija kontracepcija, onda su to sigurno liječnici i ostali zdravstveni radnici. Provjerite zašto.

?????????

Najnovije istraživanje objavljeno u zdravstvenom časopisu Contraception, a koje je rađeno na 488 žena zaposlenih u zdravstvu i starosne dobi između 25 i 44 godina, pokazalo je da njih 331 koristi kontracepciju. Vjerovali ili ne, čak 40% ispitanica koristi neku vrstu intrauterinalnog uloška. Znači, koriste spiralu ili hormonski IUD (mirenu). Samo 16% žena u bijeloj kuti koristi kontracepcijske tablete, a samo 9% dama oslanja se na prezervative kako bi spriječile neželjenu trudnoću.

Prema novim istraživanjima, zdravstvene radnice čak 4 puta češće koristite intrauterinalne uloške od običnih žena.

Razlog zašto je ovakva kontracepcija najčešći liječnički izbor, krije se vjerojatno u činjenici da je ona u čak 99% slučajeva djelotvorna i pouzdana, dok su kontracepcijske tablete djelotvorne u 91%. Ako niste znali, prezervativi su pouzdani u 82% slučajeva.

Kao nedostatak kontracepcijskih tableta žene navode to što se moraju piti svakodnevno, a jednom kad ugradite intrauterinalni uložak, ne morate ni o čemu brinuti i mirni ste nekoliko godina, bilo da je spirala vaš izbor ili hormonski uložak.

Iako možda brinete da je ugradnja spomenutog uloška nelagodno iskustvo, ginekolozi tvrde da je riječ o veoma podnošljivoj neugodnosti, a bol je neznatna. Čak i ako vam se ne svidi poslije nekog vremena, vrlo lako se uklanja bez nuspojava.

Izvor: Life Content
Foto: Thinkstock