Vaše su usne suhe i ispucane? Počastite ih ovim fantastičnim DIY pilingom i balzamom

by | 19 veljače, 2024
njega suhih usana

S najtanjom kožom na tijelu, usnicama je potrebna konstantna njega, u obliku pilinga i bogatog balzama. No nema potrebe za odlaskom u drogeriju. Sve što je potrebno vašim usnama već imate kod kuće.

Dugi zimski mjeseci s oštrim vjetrom i niskim temperaturama nisu blagonakloni prema vašoj koži, a to se posebno odnosi na tanku i osjetljivu kožu usana. Ako su vaše usne suhe, dehidrirane i/ili ispucane, a ne pomažu vam kupovni balzami za njegu usana, možda je vrijeme da zavirite u svoju kuhinju.

Za razliku od nekih kupovnih pilinga i bazama koji mogu imati iritirajuće ili isušujuće sastojke, najbolje je da se pouzdate u sto posto prirodne sastojke koji će vratiti mekoću i blistavost vašim usnama. Prvi korak je nježno uklanjanje odumrlih stanica kako bi vaša njegujuća pomada mogla prodrijeti što dublje u kožu.

Prvi korak: piling

Oštećene, ispucane usne prekrivene su slojem odumrlih stanica kože koje sprječavaju njegujućim sastojcima iz balzama da dopru do pravog mjesta. Stoga je ponekad prvi korak u njezi usana piling. Možete koristiti onaj za lice, ali u nedostatku kupovnog, jednostavno ga možete napraviti sami.

Prstohvat abrazivnog sredstva, poput fino mljevene himalajske soli ili šećera, iskorištenog taloga kave ili brašna u kombinaciji s kap-dvije maslinova ili kokosova ulja pretvara se u najukusniji piling koji će učiniti čuda na suhim i ljuskavim usnicama.

Pročitajte: Za ozbiljnu hidraciju i maksimalan sjaj: 5 najboljih ulja za usne

Drugi korak: balzam za usne

Ako niste pronašli odgovarajući njegujući balzam ili sheet masku za usne, odlična će alternativa biti krema za područje oko očiju ili neki od prirodnih sastojaka koji vjerojatno imate kod kuće. Da biste usnama, nakon pilinga vratili vlagu, u minuti možete sami napraviti njegujuću pomadu.

Odličnu njegu suhim i ispucanim usnama pruža gel iz lista aloje jer sadrži vitamine, minerale, antioksidanse i protuupalne sastojke koji umiruju i hidriraju oštećenu kožu. Jednako dobar odabir je i med, koji uz hidrirajuće i omekšavajuće djelovanje ima antibakterijska svojstva pa može prevenirati potencijalne infekcije kod ispucanih usana koje krvare.

Pročitajte: Vratila su se, ali s poboljšanim formulama: 6 najpopularnijih sjajila za usne

Foto: PeopleImages, iStock/Getty Images Plus via Getty Images