Što su peptidi i zašto je dobro uvrstiti ih u njegu kože?

by | 14 rujna, 2020

Ako još niste, krajnje je vrijeme da u svoju beauty rutinu uvedete proizvode koji u svom sastavu sadrže peptide.

Što su peptidi?

Peptidi su sastavni dijelovi vlakana kolagena i elastina koji se nalaze u našoj koži. Spojevi su nastali povezivanjem od dvije do 100 aminokiselina, stoga možemo reći da su to fragmenti bjelančevina (proteina). Aminokiseline koje se spoje u određenim formacijama nazivaju se peptidi. Oni su kratki lanci aminokiselina i mogu navesti tijelo da proizvodi još više kolagena. Njihova je zadaća da kožu održe zategnutom, ujednačenom, sjajnom i mladenačkom.

Kad se na kožu nanose u obliku  seruma ili hidratantnog proizvoda, peptidi će se  stabilizirati i transportirati spojeve koji su važni za proizvodnju kolagena. Peptidi na sebe vežu vlagu i pomažu koži u procesu samoregeneracije. Zahvaljujući tome, peptidi mogu pomoći smanjiti pojavu sitnih linija i bora.

Postoji mnogo vrsta peptida, a u sastavu ih možete prepoznati jer im nazivi ponajčešće počinju s LACTO ili BIFIDA ili ACIDO, te u svojim nazivima imaju nazive poput: BACILLUS, LYSATE, FERMENT.

Kako odabrati kozmetički proizvod s peptidima?

Stručnjaci za njegu kože slažu se da bi peptide svakako trebali uvrstiti u njegu kože, no, unatoč tome koliko su svestrani i učinkoviti, za maksimalnu učinkovitost u beauty rutini trebali biste ih kombinirati s drugim sastojcima kao što su antioksidansi, od kojih je najpoznatiji vitamin C, ali i hijaluronskom kiselinom, retinolom itd. Dugoročnim korištenjem peptida, vaša koža će postati  ujednačena, polako će se obnavljati, usporit će se starenje i ublažiti pojava bora i finih linija, ali i hiperpigmetacija.

Kada je riječ o biranju proizvoda koji u sebi sadrže peptide, birate ga baš kao i svaki drugi proizvod. Ovisno o stanju i potrebama vaše kože. Nasreću, ponuda proizvoda s peptidima vrlo je bogata, pa ćete bez problema naći odgovarajući proizvod za sebe, bez obzira na to radili li se o masnoj, suhoj, dehidriranoj, mješovitoj ili normalnoj koži.

IZVOR: ECLECTIC.HR

Photo by Lesly Juarez on Unsplash