Dijeta, u (bilo kojem) roku

by | 16 veljače, 2011

Bliži se ljeto a vi se ne želite pokazivati u bikiniju… imajte na umu sljedeće: kada želite smršaviti imate ograničen rok za to, morate izvući maksimum iz svakog trenutka – bilo da se radi o deset dana ili o šest mjeseci…

Važni događaji u životu, kao što su proslava godišnjice mature, vjenčanje najbolje prijateljice, ljetovanje…, obično su glavni motiv da dotjeramo izgled. Istovremeno nas hvata panika, jer smo ograničeni rokom. No, stručnjaci nas uvjeravaju da je moguće pronaći razuman način prehrane i fizičkih aktivnosti koji će nas dovesti do cilja.


Ako imate… 10 dana

Realan cilj: Ako želite ući u tijesnu suknju ili traperice, sasvim je realno da ćete u ovom periodu moći da ostvarite cilj. Za deset dana je moguće izgubiti do 2 kg, jer se to najviše odnosi na tekućine u organizmu.

Hrana
Nemojte gladovati. Najbolji recept za relativno brzo mršavljenje je da svakodnevno unosite 1.200 nutritivno vrijednih kalorija.
Jedite kod kuće. Pridržavanje striktnog režima prehrane nije ostvarivo ako često jedete izvan kuće.
Očistite organizam. Imate dvije opcije – započnite ili završite desetodnevni program mršavljenja postom na bazi sokova ili nekog preparata za detoksikaciju organizma. Tako ćete se brzo osloboditi bar još jednog kilograma. Današnji preparati na bazi voća, povrća i orašastih plodova su efikasni i sigurni za zdravlje.
Izbjegavajte prerađene namirnice. Ako su vam lice i stopala često natečeni, to znači da imate problem sa zadržavanjem tekućine u organizmu. Zato se odreknite konzervirane hrane, gaziranih napitaka i svega što sadrži bijelo brašno, šećer i sol (prvenstveno bijeli kruh, pečene namirnice, keks, čips i druge grickalice). Svaki gram ovih ugljikohidrata može vezati do 5 g vode. Oslobodite se viška tekućine. To možete napraviti pomoću prirodnih diuretika (zeleni čaj, limun, krastavac, peršin, šparoge, listovi maslačka). Također, konzumiranje neograničenih količina povrća i voća dnevno i obavezno pijte osam do deset čaša vode dnevno!

Vježbe
Nemojte se znojiti. Nijedna fizička aktivnost ne može izmijeniti vaše tijelo za sedam i po dana. Štoviše, intenzivne vježbe mogu stimulirati apetit. Ipak, radi održavanja morala i motiviranosti, a i skretanja fokusa s hrane, potrudite se da budete aktivni tokom tjedna. Šetnja, plivanje i yoga su najbolje opcije.

Ako imate… od 4 do 6 sedmica

Realan cilj: Gubitak od 3 do 6 kg.

Hrana
Zagrijte se. Detoksikacija sokovima na početku šestotjedne dijete može biti odlična motivacija: kada brzo oslabite kilogram ili dva, šest tjedana će vam djelovati savladivo. No, neophodno je da imate precizan plan za nastavak ovog programa.
Neka bude jednostavno: Dnevno unosite od 1.200 do 1.500 kalorija kroz raznovrstan jelovnik koji ne zahtijeva mnogo razmišljanja niti truda za pripremu, a omogućava vam da se družite (da, dozvoljena je poneka posjeta restoranu!) Stručnjaci zato predlažu “zelenobijelu” dijetu: bijela riba, bjelanjak, tofu, bijelo pileće meso i bijelo i zeleno povrće, kao što su karfiol, zelena mahuna, špinat, salata, šparoge.
Vodite dnevnik. Evidentiranje baš svakog zalogaja koji pojedete u toku dana vjerovatno djeluje kao teška obaveza. Međutim, brojna istraživanja pokazuju da osobe koje to rade gube više kilograma od onih koje to ne rade.
Razbijte monotoniju. Rigorozno umanjenje količine hrane može voditi u potpuni gubitak kontrole. Isplanirani desert može biti baš ono što vam je potrebno da izdržite program dijete. Stručnjaci kažu da sebi možete dopustiti 100 kalorija viška dnevno ili 600 tokom tjedna. To može da bude komadić ili dva čokolade dnevno, ili jedna pljeskavica u lepinji za vikend – nikako i jedno i drugo!

Vježbe
Dodajte kalorije. Umjesto da uskraćujete sebi 500 kalorija, možete ih smanjiti za 300, a 200 utrošiti fizičkim aktivnostima. Za brzo trošenje najvećeg broja kalorija najbolji je intervalni trening – naizmjenični jogging i sprint.
Ojačajte mišiće. Nakon mjesec dana treninga dva puta tjedno, uspjet ćete da oblikovati mišiće do određene mjere, što će svakako doprinijeti boljem izgledu.

Ako imate… od 4 do 6 mjeseci
Realan cilj: Gubitak od 9 do 11 kg u ovom periodu je sasvim objektivan. Štoviše, za pola godine moguće je izgubiti i 18 kilograma, bez posljedica po zdravlje. Naravno, sve ovisi o startnoj osnovi. Također, imajte na umu da što ste bliži idealnoj (ciljanoj) težini, time se ona teže gubi.

Hrana
Kombinirajte. Kao i u šestotjednom planu mršavljenja, držite se jednostavne prehrane sa što manje prerađenih namirnica, kao i onih s oznakama “diet”, “light” i s smanjenim brojem kalorija. Osmislite opći plan prehrane, a onda uključujte određene namirnice. Na primjer, protein i voće za doručak; protein i salata za ručak; protein i voće za užinu; protein, povrće, salata i integralne žitarice za večeru. Držite se ovog plana i stići ćete do točke kada više nećete morati razmišljati o prehrani.
Vratite se na pravi put. Ukoliko držite dijetu pola godine, neizostavno ćete pokleknuti, ali ne dozvolite da vas to obeshrabri i natjera da odustanete. Ne smijete vezati raspoloženje za hranu.

Vježbe
Prakticirajte vježbe koje vam se sviđaju. Kada je riječ o fizičkoj aktivnosti, osobni afiniteti su presudni. Ako ne volite trčati ili vježbati u grupama, bavite se onim što vam se sviđa. Najvažnije je da vježbate svaki tjedan, a sami odredite intenzitet i učestalost treninga.
Ubrzajte rad srca. Ukoliko niste uključili kardio vježbe u svoj program mršavljenja, obavezno to napravite. Vježbe jačanja izgrađuju mišićnu masu koja olakšava mršavljenje, a kardio vježbe osiguravaju održavanje tjelesne težine.
Pravilna tranzicija. Nakon nekoliko mjeseci uspješnog držanja dijete i vježbanja, morat ćete isplanirati kako da održite postignute rezultate. Stručnjaci kažu da je svakodnevna provjera težine odlična prevencija pretilosti. Također, možete očekivati da će vaša težina varirati u opsegu od 2,5 kg. S vremenom ćete shvatiti da vi već odavno ne držite dijetu, da je zdrava prehrana postala vaš način života.
 

Tagovi: