Dijeta na bazi povrća i voća je najdjelotvornija

by | 17 ožujka, 2013

Da biste oblikovali struk i ujedno sačuvali dobro zdravlje, morate početi izbjegavati hranu koja je ukusna, ali prije svega opasna, kao što su suhomesnati proizvodi, masni sirevi, slatkiši, slane grickalice, tjestenina.

Ova dijeta namijenjena je ženama koje žele smršavjeti u struku i gornjem djelu tijela. Dnevni jelovnik sadrži oko 1.300 kalorija, a za tjedan dana može se „skinuti“ od jednog do dva kilograma.

Jelovnik napravite na bazi svježeg voća i povrća, mliječnih proizvoda s niskim postotkom masnoća, ribe i bijelog mesa, integralnih žitarica. Kao začin koristite biljna ulja (od maslina, kukuruza, suncokreta ili soje), te najviše tri žličice aromatične trave dnevno. Solite minimalno, i pijte najmanje dvije litre vode dnevno, najbolje mineralne negazirane.

PONEDJELJAK

Doručak: šalica jogurta i 3 keksa od integralnih žitarica

Ručak: 70 g špageta u umaku od rajčica, 200 g salate od miješanog povrća

Večera: 100 g bijelog pilećeg mesa s roštilja, 250 g kuhanog povrća (tikvice, špinat, blitva), šnita integralnog kruha.

UTORAK

Doručak: šalica zelenog čaja, 150 g svježe cijeđenog soka od mrkve, šalica nemasnog jogurta, šnita integralnog kruha

Ručak: 200 g zelene ili salate od kupusa, 70 g tjestenine s povrćem

Večera: manja porcija juhe od povrća, 80 g kuhane šunke, 2 kuhana krumpira

SRIJEDA

Doručak: šalica kave, 2 integralna keksa

Ručak: 100 g kuhane riže, 100 g povrća na žaru, 150 g kuhanog špinata, šnita integralnog kruha

Večera: 100 g telećeg pečenja začinjenog sokom od limuna, 200 g kuhane blitve, 3 integralna krekera

ČETVRTAK

Doručak: šalica kave od ječma, šalica nemasnog mlijeka sa 2 žlice mueslija

Ručak: 80 g tjestenine pomiješane sa 50 g tikvica poprženih u tavi s glavicom crvenog luka, 200 g salate od kuhanih krumpira i mrkve

Večera: omlet od 2 jaja, 100 g kuhanog špinata i 200 g kuhanog povrća po želji, jedna šnita integralnog kruha

PETAK

Doručak: šalica zelenog čaja, 4 integralna keksa

Ručak: 80 g špageta sa školjkama, 250 g zelene salate s rajčicom začinjene origanom

Večera: 200 g ribe sa roštilja, 200 g miješanog kuhanog povrća (mrkva, krumpir i tikvice), šnita integralnog kruha

SUBOTA

Doručak: šalica kave od ječma s malo mlijeka, 2 šnite dvopeka s medom

Ručak: 100 g tjestenine u umaku od rajčice, 200 g zelene salate

Večera: juha od povrća, 150 g tunjevine iz konzerve i 150 g kuhanog špinata

NEDJELJA

Doručak: šalica čaja i 3 keksa od integralnih žitarica

Ručak: 100 g špageta s pečenim plavim patlidžanom, 200 g svježeg povrća (rajčica, mrkva i zelena salata)

Večera: 150 g telećeg mesa s roštilja začinjenog ružmarinom, 200 g pirea od krumpira i 3 šljive.

Užina uvijek ista

Svakog dana za užinu jesti:

Prijepodne: porcija voćne salate (po želji kombinirajte kivi, naranče, grejpfrut, maline, ananas), ili 2 krekera od integralnih žitarica, ili jabuka, ili čaša svježe cijeđenog soka od naranče ili grejpfruta

Poslijepodne: šalica nemasnog jogurta ili čaša soka od rajčica, ili porcija voćne salate od krušaka i malina, ili 2 integralna keksa, ili 100 g ananasa.

Izvor: novosti