Dijeta 02 za zdravlje, vitkost i ljepotu

by | 9 srpnja, 2015
FOTO: Guliver/Getty images

Dijeta traje 32 dana i zasniva se na što većem konzumiranju hrane bogate antioksidansima, kao što su rajčica, salata, špinat, jaja, jogurt, brokula, orašasti plodovi, pileće bijelo meso, puretina, riba, maslinovo ulje, crna čokolada…

ThinkstockPhotos-178481431

Uz O2 dijetu, koju je osmislila nutricionistica Keri Glassman, bit ćete lijepi, zdravi i vitki. Zasnovana je na ORAC-u (skraćenica za Oxygen radical absorbance capacity), odnosno antioksidativnom kapacitetu. Riječ je o jedinici kojom se mjere vrijednosti antioksidansa u namirnicama, odnosno koliko određene namirnice štite od slobodnih radikala koji izazivaju mnoge oblike karcinoma, srčanih bolesti i prijevremeno starenje. Hrana bogata antioksidansima, u čemu prednjače raznobojno voće i povrće, poboljšava kvalitetu sna, pamćenje i kožu čini ljepšom i svježijom.

Dijeta O2 primjenjuje se tako što skupljamo ORAC bodove, uvijek imajući pred sobom listu koliko ih ima u kojoj namirnici. Podrazumijeva se da su najbolje one koje imaju najveći broj ORAC bodova jer, kako kaže Keri Glassman, konzumirajući ih, “osjećat ćemo se i izgledati bolje, imat ćemo više energije i mršavjet ćemo”. Dijeta traje 32 dana i provodi se u tri faze.

Prva faza traje samo četiri dana tijekom kojih čistimo organizam. Dnevno unosimo 1.200 kalorija i 50.000 ORAC bodova. U ovoj fazi smanjujemo unos natrija i šećera, pa za samo četiri dana gubimo od jednog do 2,5 kilograma, s tim što se polovica odnosi na vodu iz organizma. Četiri dana čišćenja je teško izdržati, ali ako u tome uspijete, slijedi prelazak u lakšu fazu.

Primjer jelovnika za prvu fazu (tijekom svih dana jedete iste namirnice):

Doručak: jedno cijelo jaje i tri bjelanjak s bosiljkom, zeleni čaj, voda s limunom ili 150 ml jogurta i jedna jabuka posuta cimetom
Užina: jabuka s cimetom ili zeleni čaj
Ručak: špinat s octom, 85-120 g ribe sa začinima, voda s limunom
Užina: šaka borovnica ili povrće pripremljeno na pari, zeleni čaj
Večera: salate s povrćem i žličicom maslinovog ulja, 85-120 g proteina bez masnoća sa začinima, borovnice, voda s limunom ili zelena salata s narezanim pečenim pilećim bijelim mesom.

Druga faza traje dva tjedna i svakog dana unosimo oko 1.500 kalorija i 30.000 ORAC bodova. Izbjegavamo prerađene namirnice i hranu koja ima malu nutritivnu vrijednost, a prehranu baziramo na prirodnoj hrani. Primjer jelovnika za ovu fazu:

Doručak: 1 jabuka, 170 ml nemasnog jogurta, orah, cimet ili tostirani kruh s domaćom marmeladom od šljiva
Užina: celer s 2 žličice maslaca i cimetom ili jogurt i kruška
Ručak: losos i salata
Užina: 170 ml nemasnog jogurta, 60 ml soka od nara, pola šalice borovnica ili vruća čokolada bez šećera
Večera: losos s acetom balsamicom ili omlet od bjelanjaka s paprikom.

Naravno, u skladu s brojem ORAC bodova možete sami napraviti jelovnik od namirnica koje najviše volite, ali vodite računa o tome da ne prijeđete limit. Dakle, stalno morate brojati i računati, što je možda najnaporniji dio dijete.

Treća faza slična je prethodnoj i također traje dva tjedna. Dozvoljeno je da svakog dana pojedete više voća i ugljikohidrata, komadić čokolade i jednom tjedno popijete čašu vina. U jednom rebru čokolade ima 5.900 ORAC bodova. Na ovaj način tjedno mršavimo od pola do jednog kilograma, a ovu fazu možemo primijeniti trajno kao zdravu prehranu.
Namirnice koje se najviše preporučuju su rajčica, salata, špinat, jaja, jogurt, brokula, mango, orašasti plodovi, sojino mlijeko, pileće bijelo meso, puretina, riba, tofu, nar, cikla, maslinovo ulje, zeleni čaj, sjemenke, tamna čokolada… Konzumiranjem ovih namirnica povećavate razinu antioksidanasa u tijelu za 10 do 25 posto.

ORAC bodovi u 100 grama namirnice: crna čokolada 13.120, čokoladno mlijeko 6.740, suha šljiva 5.770, nar 3.307, crno grožđe 2.830, borovnica 2.400, kupina 2.036, češnjak 1.939, kelj 1.770, brusnica 1.750, jagode 1.540, špinat 1.260, malina 1.220, šljive 949, brokula 890, cikla 840, naranča 750, crvena paprika 710, višnje 670, kivi 610, crveni grejpfrut 621, bijeli grejpfrut 483, bijelo grožđe 460, crveni luk 450, kukuruz 400, patlidžan 390, cvjetača 385, smrznuti grašak 375, krumpir 300, kupus 295, zelena salata 265, dinja 250, banana 210, jabuka 207, tofu 205, mrkva 200, mahune 200, rajčica 195, marelica 175, breskva 170, žuta bundeva 150, kruška 110, iceberg salata 105, lubenica 100, celer 75, krastavac 60…

Izvor: Life Content
Foto: Guliver/Thinkstock