Je li dezodorans za tijelo rješenje za prekomjerno znojenje?

by | 13 lipnja, 2024
dezodorans za tijelo

Dezodorans za cijelo tijelo relativno je novi trend čiji je cilj održavanje svježeg mirisa cijelog tijela. No je li potreban i zdrav?

Dezodorans za pazuhe? Naravno. Dezodorans za vaš dekolte, leđa i vaginu? I na ovo moramo reći da jer je na tržište stigao najnoviji proizvod – dezodorans za cijelo tijelo. Veliki brendovi kao što su Secret, Dove, Lume i Old Spice nedavno su počeli prodavati dezodoranse za cijelo tijelo – stikove, sprejeve i kreme – koji obećavaju borbu protiv neugodnih mirisa na svakom djeliću tijela, od grudi do bedara i stražnjice.

Znoj i neugodni mirisi i izvan područja pazuha potpuno su normalni (čak i kada ne vježbate), a posebno tijekom ljetne sezone kad vrućina i vlaga potiču graške znoja na kolanje našim leđima, što je potaknulo kozmetičku industriju da osmisle novi preparativni proizvod. No je li nam uistinu potreban?

Pročitajte: Savjeti i trikovi kako spriječiti neugodno trljanje bedara ljeti

dezodorans za tijelo

S ovogodišnjim porastom popularnosti dezodoransa za svaki dio tijela, neki stručnjaci kažu da ovaj pokušaj kontrole svih tjelesnih mirisa nije nužno dobar. Istraživači su također primijetili da je usredotočenost na žensku higijenu, s oglašivačima koji koriste taktike da posrame žene, posebice zbog vaginalnog i drugih neugodnih mirisa, posebno problematična.

Iako dezodorans za tijelo može olakšati život nekim pojedincima, poput onih s prekomjernim znojenjem ili problemima s tjelesnim mirisom, važno je razmotriti potencijalne nedostatke. Pretjerana uporaba dezodoransa može poremetiti prirodnu ravnotežu bakterija na koži i izazvati iritaciju ili druge probleme s kožom.

Takve je proizvode, ako baš želite, najbolje koristiti što rjeđe i dati prioritet dobrim higijenskim praksama u cjelini. Ako je vaš problem sa znojenjem ozbiljniji, dobro je obratiti se dermatologu, a ostaviti korištenje dezodoransa za ono područje za koje je rezervirano – pazušne jamice.

Pročitajte: Vaš je dezodorans prestao djelovati? Problem je u vama, ne u proizvodu

Foto: PeopleImages, iStock/Getty Images Plus