Devet pravila nanošenja maskare

by | 11 rujna, 2012

 Maskara je omiljeni i nezaobilazni dio make-upa svake žene bez koje većina nas vjerojatno ne bi mogla pregurati dan. Ipak, i pored toga mnogo žena pravi greške prilikom njenog nanošenja. Evo što trebate znati.1. Utvrdite što želite od maskare. Na tržištu postoji puno maskara koje daju volumen, duljinu i definiraju svaku trepavicu. Vizažisti uvjeravaju da je nemoguće da jedna maskara pruža sve, jer se prilikom stvaranja teksture jedna kvaliteta maskare mora žrtvovati zbog druge. Zbog toga treba utvrditi što vam je kod maskare najvažnije: volumen, gustoća ili duljina, i u skladu s tim odabrati pravu. I izgled četkice je važan: ako je velika i gusta, tako će izgledati i vaše trepavice, dok će ih šiljasta, gumena četkica razdvojiti.

2. Crna maskara dobro stoji svakome. Svrha maskare je naglasiti oblik oka i definirati trepavice, pa treba biti vidljiva jer u suprotnom nećete postići taj efekt. Zbog toga crna maskara dobro stoji i ženama s plavom kosom i plavim očima. Ali, to ne znači da ne možete eksperimentirati s bojama. Ljubičasta maskara odlično pristaje zelenim, plavim i svijetlosmeđim očima, dok će plava i zelena stvoriti predivan kontrast s tamnosmeđim očima.

3. Vodootpornu maskaru koristiti samo onda kada je zaista potrebno. Nju je teže odstraniti nego običnu, pa postoji opasnost da prilikom skidanja iščupate i trepavice.

4. Koristite kvalitetan uvijač za trepavice. Mnoge žene ne koristite uvijač jer misle da će ostati bez trepavica. To se može dogoditi samo ako ih uvijate nakon što ste nanijeli maskaru. Dakle, uvijač se koristi isključivo prije maskare, a postupak je sljedeći: gledajući se u ogledalo podignite bradu, uvijač stavite na korijen trepavica, stisnite ga i držite tri do pet sekundi.

5. Koristite dvije različite maskare. Ako želite svom pogledu dodati dubinu i dramatičnost, nakon što ste uvili trepavice, stavite maskaru za produživanje na donje i gornje trepavice. Potom maskarom za volumen nekoliko puta sitnim, brzim pokretima pređite lijevo-desno po korijenu trepavica, a zatim i cijelom dužinom. Za kraj, prođite još jednom maskarom za volumen po trepavicama na vanjskom kutu oka kako bi bile naglašenije i gušće od ostalih trepavica. Tako ćete izdužiti oblik očiju i pogled učiniti dramatičnim.

6. Nanesite dva sloja maskare za produžavanje kratkih trepavica. Najprije četkicu maskare pritisnite u papirnati ubrus. Nanesite maskaru ne jedno pa na drugo oko pa pričekajte da se potpuno osuši prije nego što nanesete drugi sloj. Nekoliko puta pređite lijevo-desno po korijenu trepavica i brzim pokretom prođite cijelom dužinom. Na taj način razdvojiti ćete trepavice, a vaše će oči izgledati veće.

7. Nemojte zanemariti donje trepavice. Sloj maskare na donjim trepavicama obavezan je završni potez kod smokey eyes. Samo nemojte pretjerati da se maskara ne bi zgrudvala. Za svakodnevni make up dovoljno je vrhom maskare prijeći po donjim trepavicama. Možete isprobati i maskare sa sitnom četkicom namijenjene isključivo donjim trepavicama.

8. Uklonite grudvice. Kako biste spriječili neuradan izgled zbog nakupljenih grudica, čistim češljićem za trepavice prijeđete kroz njih dok je maskara još mokra.

9. Temeljito i pravilno odstranite maskaru. Odstranjivači koji sadrže ulje dovoljno su jaki da rastope i najtvrdokornije sastojke. Vaticu namočenu odstranjivačem pritisnite na trepavice i držite nekoliko sekundi. Trepavice će tako upiti odstranjivač i bit će dovoljan samo lagani pokret preko oka da se obriše maskara.