Deset načina da se oslobodite stresa

by | 16 ožujka, 2013

Nekoć su pod stresom bili isključivo poslovni ljudi, a danas je to sastavni dio života i rada gotovo svih. Borimo se s njim svakodnevno. S obzirom na to da je on jedan od glavnih faktora rizika koji ugrožavaju zdravlje, trebalo bi na vrijeme savladati metode koje mogu pomoći da se oslobodite stresa.

Iako će možda u početku djelovati kao da jurišate na vjetrenjače, vrlo brzo ćete osjetiti poboljšanje.

1. VIKEND – za početak, ostavite posao i probleme koji su vezani za vaše radno mjesto. Istraživanja su pokazala da čak dvije trećine zaposlenih provjeravaju elektronsku poštu vikendom usprkos činjenici da prije ponedjeljka neće moći odgovoriti. Uživajte u slobodnom vremenu tijekom vikenda i prikupite energiju koja vam je neophodna za novi radni tjedan.

2. POSPREMITE – prostorije u kojima boravite, bilo da je riječ o radnome mjestu ili stanu. Poslovica da je čistoća pola zdravlja može se primijeniti i u borbi protiv stresa iako ne postoje dokazane znanstvene studije koje bi to i potvrdile. Ipak, mnogi stručnjaci vjeruju da red i čistoća u okruženju mogu odagnati stres. Kaos na stolu pogoduje nastanku kaosa u glavi, koji je dobra podloga za pojavu stresa.

3. PLANIRAJTE – obveze i aktivnosti koje tijekom dana trebate obaviti upišite po redu u pripremljeni raspored. Organizacija posla i obveza učinit će jednostavnijim radni dan, moći ćete lakše disati. Također, dobra organizacija omogućit će da odvojite više vremena za sebe i svoje hobije, a smanjit će se i šanse da tijekom dana na nešto zaboravite i na taj način isprovocirate stres.

4. PAUZA – između dvaju obveza napravite kratke pauze, od pet ili deset minuta. Pomoći će vam da sredite misli, a istovremeno će organizam imati dovoljno vremena da se osvježi i pripremi za nove napore.

5. SMANJITE BROJ ŠALICA KAVE – čak 90 posto odraslih svakodnevno uživa u najrasprostranjenijem napitku na svijetu – kavi. Ujutro nam pomaže da se razbudimo i da spremni krenemo u nove radne obveze, ali je dokazano da, osim što podiže organizam na noge, povećava i razinu stresa. Pozitivno utječe na hormone stresa, povećava krvni tlak i rad srca. Česte pauze za kavu mogu dovesti do stanja kroničnog stresa.

6. SLUŠAJTE GLAZBU – jer ona pozitivno djeluje na ljudsku psihu. Ako vam se ne sviđa repertoar na radio-postaji, ubacite omiljeni CD u player i opustite se.

7. OSAM SATI SNA – pomaže da sačuvate dobro zdravlje. Ako dovoljno ne spavate, organizam nema vremena regenerirati se, i tako postaje ranjiviji i osjetljiviji, podložniji bolestima i stresu. Odrasli bi trebali svakoga dana odspavati oko osam sati, ali osim dužine, važna je i kvaliteta sna. Miran san, bez trzavica, bit će najljekovitiji, a osim udobnog kreveta, u ispunjenju ovog cilja može pomoći i idealna temperatura za spavanje – oko 18 stupnjeva.

8. LAGANO DIŠITE – tako ćete smiriti uzburkane strasti koje izaziva stres. Kada primijetite da dišete ubrzano i plitko, usredotočite se i počnite udisati zrak tako da ispunite i pluća ali i trbuh. Udišite polako, duboko, umirujuće. Smirivanje cijelog organizma na ovaj način korisno je i za dušu i za tijelo.

9. ŠEĆITE – čak i kada imate svega 10 minuta slobodnog vremena, iskoristite to da žustrim korakom odete u šetnju, recimo do dućana. Time što ćete nakratko pobjeći iz okruženja gdje vreba stres, imat ćete više šanse izbjeći ga. Dovoljno je da predahnete nekoliko minuta kako biste organizirali misli i isplanirali sljedeći korak.

10. ČAJ ZA OPUŠTANJE – kada ste pod stresom, topao biljni čaj je najbolji napitak koji će vas opustiti. Dobar izbor je, recimo, čaj od cvijeta lipe (žličicu cvjetova preliti šalicom proključale vode, ostaviti 10 minuta, procijediti i piti), koji se može dodati i u vodu za kupanje, opušta tijelo i um prije odlaska na spavanje. I matičnjak se može koristiti u stresnim situacijama.

Šaku osušenog lista popariti sa 500 ml proključale vode, poklopiti, nakon dva sata procijediti, podijeliti u tri doze i piti tijekom dana.

Majčina dušica također provjereno smiruje nervozu, opušta i smanjuje osjećaj tjeskobe. Priprema: žličicu majčine dušice popariti sa 200 ml proključale vode, poklopiti i procijediti nakon 10 minuta.

Zasladiti medom i dodati dvije-tri kapi limunovog soka.

Izvor: novosti.rs