Desert “LEMONCELLO” je najbolje ljetno osvježenje

by | 25 srpnja, 2016

Podloga:
– 20 dag keksa
– 12 dag Zvijezda stolnog margarina
– 8 dag šećera u prahu

Sameljemo kekse, pomiješamo s ostalim sastojcima te smjesu zamrznemo na 15 min.

Krema:
– 2  jaja
– 6 žumanjaka
– 15 dag šećera u prahu

– 25 dag mascarponea
– 0,5 dl lemoncello likera
– 3 dag želatine
– 3 vrhnja za šlag

Izmiješamo jaja, žumanjke i šećer dok smjesa ne postane pjenasta. Dodamo liker, mascarpone sir i rastopljenu želatinu (želatinu namočimo u malo hladne vode da nabubri) te na kraju tučeno slatko vrhnje. Stavimo na podlogu od keksa i dobro ohladimo. Ohlađenu tortu završimo želeom od limuna.

Žele od limuna:
– 4 dl vode
– ekstrakt 1 limuna (po želji i manje)
– 20 dag kristal šećera
– 5 dag želatine
– korica 1 limuna

Želatinu namočimo u malo hladne vode da nabubri. Šećer, vodu, limun ekstrakt i korice limuna zakuhamo. Maknemo sa štednjaka i dodamo ocijeđenu želatinu te dobro promiješamo. Malo ohladimo i prelijemo preko torte. Tortu stavimo u hladnjak da se dobro ohladi.

Savjet: Ako nemate liker od limuna, naribajte 2 – 3 domaća nešpricana limuna za aromu.

RECEPT I PRIPREMA: Mirjana Špoljar, trostruka prvakinja u slastičarstvu.

Tagovi: