DEPILACIJA u brojkama

by | 5 veljače, 2011

30.000 godina prije nove ere: Crteži na zidovima pećina i arheološka otkrića nožića sličnih žiletu, školjki, vampirskih zuba i vulkanskog stakla ukazuju da su žene još tada uklanjale dlake s tijela.

Između 4.000 i 3.000 godina prije naše ere: U ovom razdoblju, Turci su koristili mješavinu arsena, škroba i negašenog vapna pod nazivom “rusma”, što je, po mišljenju stručnjaka, bilo prvo kemijsko sredstvo za depilaciju.

2. godina nove ere: Te godine, rimski pjesnik Ovidije apelirao je na žene da se njeguju: “Čuvajte se smrdljivih pazuha i uklanjajte dlake s nogu.”

Od 800. do 1.200. godine: U ovom Heian razdoblju u Japanu, žene su počele čupati obrve. Danas neke feministkinje smatraju da je osnovna svrha tog čina bila da učini žene manje izražajnim.

17. stoljeće: U ovom razdoblju lovci na vještice brijali su cijelo tijelo optužene, što je imalo simbolično značenje uklanjanja vražje zaštite.

18. stoljeće: Američki doseljenici zabilježili su da domorodačko stanovništvo sagorijeva tjelesne dlake pomoću kaustične sode.

1869.: Jedan oftalmolog iz Missourija počeo je koristiti iglu na baterije za uklanjanje uraslih trepavica. Njegovi kolege su kasnije iskoristile ovu metodu za elektroepilaciju facijalnih dlaka.

8: Toliko godina kasnije, još uvijek mlado Udruženje američkih dermatologa klasificiralo je pojačanu dlakavost kod žena kao patološko stanje i nazvalo ga hipertrihoza.

19. stoljeće: U ovom stoljeću, kurtizana Lola Montez savjetovala je žene da uklanjaju dlake s lica
mješavinom gipsa na djelu kože koju bi postavile na svoju kožu, uz napomenu: “Energično je povucite da biste iščupale dlake iz korijena”.

1915.: Godina u kojoj se pojavio novi model Epillady brijača, uz slogan: “Žena koja prati modu kaže – koža ispod pazuha mora biti nježna kao koža lica”.

1923.: Godina u kojoj su francuski znanstvenici počeli koristiti diatermiju, tj. visokofrekventne radio-valove za uklanjanje dlačica. Metoda je bila učinkovita, ali nove dlačice su bile deblje.

98: Postotak Amerikanki mlađih od 44 godine koje su brijale noge 1964. godine. Prije Prvog svjetskog rata gotovo nijedna Amerikanka nije to radila.

1986.: U ovoj godini, ručni uređaj Epillady, koji je radio na principu rotacijskih spiralnih žica koje su hvatale i povlačile dlaku iz korijena, postao je prvi depilator za kućnu uporabu.

7: Broj sestara koje su vodile salone „J Sisters International“ u New Yorku, a prve su uvele praksu
brazilske depilacije u SAD-u 1987. godine.

200: Prosječan broj bikini depilacija koje se dnevno izvedu u salonima.

1995.: Godina u kojoj je Udruženje dermatologa u SAD-u odobrilo primjenu aparata za lasersko uklanjanje dlačica.

20 milijuna: Orijentacijski broj Amerikanki koje su uklanjale dlačice s lica najmanje jednom tjedno tijekom 1999. godine.

2003.: Godina u kojoj je u okviru jedne TV emisije (Queer Eye for the Straight Gay) populariziran termin “manscaping”.

76: Postotak djevojaka u Australiji mlađih od osamnaest godina koje su izjavile da su bar jednom uklonile sve stidne dlačice.

66: Postotak heteroseksualnih muškaraca koji su depilirali genitalno područje.

2005.: Godina u kojoj je Steve Carell djelomično depilirao grudi voskom u filmskoj komediji „Junfer u četrdesetoj.“ “Da je bila gluma, uopće ne bi bilo zabavno”, rekao je Steve.