Demi Lovato podsjeća kako je poremećaj prehrane svakodnevna borba

Pjevačica kaže da se i dalje "svakodnevno bori" te da oporavak traje godinama

by | 9 svibnja, 2021

Demi Lovato podijelila je ovaj tjedan objavu na Instagramu podsjećajući ljude na to da put oporavka od poremećaja prehrane često nije brz ili linearan. A za neke ljude, uključujući i nju, to je stalno putovanje, i to vrlo krivudavom stazom.

Lovato je objavila video ručno oslikane keramičke šalice s izrazom “Worth it” i logotipom Nacionalne udruge za poremećaje prehrane (NEDA). Za Lovato, koja se oporavlja od bulimije, taj osobni predmet predstavlja neprekidnu prirodu njezina procesa ozdravljenja – i važnost podsjetnika da je riječ o procesu, trudu i svakodnevnom uspjehu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Demi Lovato (@ddlovato)

“Ovo je simbol oporavka od poremećaja prehrane”, napisala je Lovato u objavi. Pjevačica, koja je ranije govorila o svojim iskustvima s dijetom, problema s tim kako vidi hranu te kako vidi vlastito tijelo tijekom svog dugogodišnjeg procesa oporavka, podijelila je s pratiteljima da u ovom trenutku ima teških i boljih dana. “I dalje se borim. Na dnevnoj bazi. Postoje razdoblja u kojima zaboravim na svoje borbe s hranom, a ponekad je sve o čemu razmišljam.”, napisala je Lovato. “Ali eto kako izgleda oporavak od poremećaja prehrane za neke ljude i još uvijek se nadam da jednog dana više neću razmišljati o tome. Za sada me moja šalica podsjeća na to da vrijedim i danas vjerujem u to.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Demi Lovato (@ddlovato)

Kao i kod mnogih mentalnih i bihevioralnih zdravstvenih stanja, oporavak od poremećaja prehrane može biti dug, složen i izazovan, a svačija iskustva izgledaju drukčije.

Općenito govoreći, oporavak često zahtijeva godine rada, više oblika liječenja te profesionalnu i socijalnu podršku, objašnjava Nacionalna udruga za poremećaje prehrane. A budući da postupak nije linearan, binarni koncept “oporavka” nasuprot “nepovrata” nije nužno koristan. Potpuno je normalno imati periode osjećaja kao da niste napredovali ili ste nazadovali dok ste još uvijek u oporavku. “Klizanje, vraćanje unazad i recidiv obično su pravilo, a ne iznimka”, posebno tijekom stresa, smatra udruga. “Pomicanje prema naprijed je ključno, koliko god sporo moglo biti.”

Foto: Neilson Barnard/Getty Images Entertainment via Getty Images