Darko Jukl otkriva kada je idealno vrijeme za trening

by | 8 studenoga, 2013

Razgovarao:Alen Ljubić
Snimano u: Gymnasium Fitness Centar Novi Zagreb
Foto: Gymnasium centar

Kada je idealno vrijeme za vježbanje ekskluzivno za čitatelje časopisa “Ljepota & zdravlje” otkriva poznati fitness trener, sportski sudac u bodybuildingu i vlasnik Gymnasium Fitness centra u Zagrebu gospodin Darko Jukl.

1. Darko, iskreno, kad je idealno vrijeme za početi vježbati, jer slovimo kao jedna od pretilih nacija u Europi?

Neovisno o vremenskim prilikama i godišnjem dobu treba čim prije započeti s vježbanjem, jer kao što ste i naveli, zauzimamo  visoko 5. mjesto u Europi po pretilosti, a nažalost s tim mjestom i visoku opasnost od srčanožilnih bolesti, koje su povezane s lošom prehranom, a zatim i s nedovoljnom tjelesnom aktivnošču.

2. Smatrate li da je za te porazne rezultate kriva prehrana ili nedostatak slobodnog vremena?

Naravno, u prehrani je sve, ali najčešći izgovor je da se nema vremena za posjetiti teretane ili nešto slično, mada je moje mišljenje da se nema” ni volje, ni želje”, što je dugoročno jako loše za zdravlje.

3. Koji su najčešći odgovori vaših kljenata kada dođu prvi put na trening?

Iskreno, upravo taj “nedostatak vremena”, ali ako nasuprot klijenta imate trenera koji će mu na ispravan način približiti treniranje i u određeno vrijeme postići optimalne rezultate, vjerojatnost da on ostane vježbati je zajamčena, a upravo se ja osobno trudim da cijeli moj tim bude dostupan svima njima, jer na kraju krajeva, zdravlje je najbitnije.

4. Poznati ste po tome da postižete odlične rezultate u svojim Gymnasium Fitness centrima. Veseli  li vas napredak klijenta?

Naravno, veselim se svakom njihovom napretku, jer to zajednički rad koji smo postigli, a iskreno i sinergiju koja dugoročno osigurava i prosperitet i zajamčeno dobro poslovanje.

5. Imamo osjećaj da je u zadnje vrijeme sve više fitness centara na tržištu, kako prepoznati koji je idealan za nas?

Nažalost, u pravu ste, jer danas u Hrvatskoj svatko može otvoriti fitness centar, bez da je prethodno stekao obrazovanje ili licenciju. Osobno, više me brine da postoje i ljudi koji i imaju licenciju ali rade na nekvalitetan način, jer jako rijetko se radi na analizi inicijalnog stanja, savjetovanja o prehrani te kontroli mjerenja kako bi pratili napredak kljenta od prvog dana dolaska do njegovog napretka.

6. Smatrate li da su “rigorozne dijete” koje provode većina mladih idealne za postizanje rezultata ili savjetujete nešto drugo?

Apsolutni sam protivnik takvih dijeta jer, osim što su opasne po zdravlje, ne hranite se zdravo te ne možete dugoročno očekivati rezultate. Najčešća zabluda je vaganje na” običnoj vagi”, jer ona ne pokazuje omjer stanja mišičnog i masnog tkiva, a to vam je bitan pokazatelj jeste li na pravom putu k ostvarivanju idealne tjelesne težine kojoj težite.

7. Vrhunski ste sportski sudaci i brojni mladi talenti upravo kod vas se pripremaju za razna natjecanja. Uspijevate li ih kontrolirati u pravilnom radu?

Koliko god mi vrijeme dozvoljava, trudim se pomoći im koliko god mogu, a ono što me posebno veseli i čini sretnim jest to da se sve veći broj mladih prijavljuje za sportska natjecanja u raznim disciplinama bodybuildinga i fitnessa.

8. Koji su vaši skorašnji planovi osim što ćete našim čitateljima ubuduće davati savjete kako ostati fit i zdrav?

Naravno, bit će mi drago svojim znanjem i iskustvom približiti ovim putem vašim čitateljima idealno vježbanje i pokušati dokazati da se može odvojiti vremena za sebe i svoje zdravlje, a što se tiče planova, trenutno radimo na proširenju našeg fitnessa, jer zaista imamo odlične rezultate u poslovanju i broj klijenata se povećava, što, naravno, iziskuje i proširivanje prostora.

9. Vaš savjet za naše čitatelje?

Dragi moji, ustrajte u treninzima i pravilnoj prehrani i, vjerujte mi, dugoročno ćete biti vitalni, zdravi i fit, jer kvaliteta života je neusporedivo drugačija, a možete postati “druga osoba”. Stoga si dopustite taj korak i učinite najbolje za sebe.