Daria Lorenci Flatz: “Tijelo i pokret moj su jezik”

Majka, glumica, plesačica, žena u pokretu s energijom koja nam je inspiracija

by | 31 prosinca, 2023

Između jedne probe i drugih obveza glumica Daria Lorenci Flatz opušteno je odgovarala na naša pitanja. Pristupačna i uvijek spremna na šalu, tek je usput spomenula da kasni na probu jer je zapela u adventskoj gužvi negdje u centru grada, i kako je to, kao energičnu osobu koja živi u pokretu, smeta. Temperamentna, srčana i energična, naviknuta je balansirati između nekoliko projekata na kojima radi, obitelji, i svoje želje, pa i potrebe za trenucima odmora.

“Volim pokret, volim rad, ali bome volim i odmor. Kad radim koliko ja radim, i imam troje djece, a majka mi živi vani, zapravo je sve na suprugu i meni, i zbilja je izazovno. No doživljavam to kao priliku za rast i razvoj, osim u nekim trenucima kad “eksplodiram” od svega. I kad mi svega bude previše, kao što je sad dok stojim u gužvi”, reći će sa smiješkom i spomenuti kako će blagdansko vrijeme provesti u druženju s obitelji, no neće se u potpunosti odmarati.

Pokret i ples

Krajem prosinca čeka je nova premijera u HNK-u predstave “Pustolov pred vratima”, a odmah i probe za predstavu “Fafarikul” autorice Đurđice Čilić, u režiji Ivana Planinića, koja će premijerno biti prikazana u veljači. Gledamo je i u seriji “Kumovi”, a u showu “Ples sa zvijezdama” oduševila nas je svojim plesnim vještinama. Ples je njezina prva ljubav, kako nam priča, i prisjeća se da je još kao djevojčica odrastajući u Sarajevu krenula na klasični balet. A zatim je u studiju Gordane Magaš upoznala i druge plesne stilove, poput jazz dancea. Plesala je i akrobatski rock ‘n’ roll, trenirala atletiku. No sudbina je htjela da umjesto plesne Akademije upiše onu glumačku. “Sve što sam radila bilo je u službi plesa. Sebe i doživljavam kao plesača i najviše se volim izražavati kroz tijelo, zapravo odnos sa sobom gradim kroz tijelo. Tijelo i pokret moj su jezik. Ponosna sam i na to što se moj sin Mak bavi plesom, pa sad i Tin ide na hip hop, a i moj suprug voli plesati. Cijela obitelj voli ples”, naglašava.

Daria Lorenci Flatz

Sako LOKOMOTIVA by Lana Puljić. Narukvica Zara

4Sobe

Pokret i ples za nju su dijelovi onog unutarnjeg svijeta, osjećanja, izražavanja, svijeta koji je oslobođen okova mentalnog okvira. Svoju ljubav prema plesu i kreativnom poslu pokazuje i kroz uspješan studio 4Sobe, kreativni laboratorij koji je tijekom deset godina narastao iz tri dramske grupe na danas 40 grupa i 300 polaznika, četiri dvorane na tri lokacije i s programima koje vodi 25 voditelja.

“Nastao je slučajno, nekim prstom sudbine, i sinergijom nekih prijateljstava. U to vrijeme bila sam na porodiljnom s dečkima, radila na Akademiji dramske umjetnosti, bila sam asistentica na Odsjeku glume. Oduvijek sam puno radila i glumila te jako volim pedagoški rad, a kad sam dobila i svoju djecu, potaknuli su me na razmišljanje, pa su više-manje ti programi u 4Sobe nastajali jer sam ja imala potrebu nešto trenirati, raditi na sebi, ali sam imala i potrebu da to rade moja djeca. Danas je to naš obiteljski posao, mjesto gdje se okupljaju i rade divni ljudi i nešto na što sam osobno najponosnija”, naglašava.

Izazovan život

Iza poznate i nagrađivane glumice život je prepun izazova, od izbjeglištva iz ratnog Sarajeva do dramske prvakinje HNK, njezin životni put obilježio je vrijedan i marljiv, ustrajan pristup radu, discipliniranost, koja ju je vodila iz projekta u projekt i vjera u sebe, svoje znanje, mogućnosti, sposobnosti. “Najviše me oblikovalo odrastanje u Sarajevu, gradu koji je poseban i za koji mislim da je svima koji dolaze iz njega dao jedan poseban pečat, nekakav dar, po kojem se uvijek prepoznaje da si ti iz Bosne. Neki humor, pristupačnost, otvorenost, i to je moj neki zaštitni znak, trademark. Volim ga stvarno, ponosna sam na to što sam rođena u Sarajevu i da sam na neki način sazdana tamo.” Promijenila ju je ratna tragedija, život u izbjeglištvu, razdvajanje od roditelja i njezin posao, gluma. Kad pričamo o iskustvima koja su se oblikovala navodi i rođenje djece, brak sa suprugom Emilom, no i maligni tumor na jajnicima koji joj je otkriven nakon rođenja trećeg djeteta. “Bilo je puno stvari koje su me oblikovale, centrifugirale, bacale. Nadam se nekim mirnijim godinama u budućnosti”, kaže sa smiješkom.

Full gas

Mirnije godine sigurno su pred njom, no te godine zasigurno neće biti one u kojima će usporiti, poput mnogih svojih vršnjaka na pragu 50-ih. “Ubrzavam na neki način. Dečki su sad odrasli, imaju 14 i osam godina, pa mi se i otvorio prostor u kojem mogu prihvatiti zahtjevne projekte koji oduzimaju puno vremena kao što je snimanje telenovele ili “Plesa sa zvijezdama”. A uz to i predstave. I to sve može biti izazovno. Svaki dan je drukčiji, svaki dan radi se novi raspored i ima jako, jako malo praznog hoda, gotovo ništa, ali to je takva faza, nakon one kad sam bila na porodiljnom i bila u potpunosti posvećena djeci. Prije par godina vratila sam se poslu, i sad sam dala full gas”, kaže.

“Moja je ambicioznost neodvojivo spojena s egzistencijalnim strahom i plaćam cijenu za to. Spoznaja da mogu toliko toga istovremenom me čini sretnom, ali i umornom.”

Daria Lorenci Flatz

Kaput Nebo. Košulja Reserved. Cipele Aldo

“Osjećam se bogato”

Iza nje je i borba s poremećajem u prehrani, česta u svijetu plesača, kako kaže. Naglašava da to ne mora u startu biti izgubljena bitka i objasniti kako je to prilika da se puno toga nauči, da se istražuje o prehrani. No problemi nastaju kad postane nezdrava i opsesivna potreba. I u njoj postoji taj pomalo opsesivan dio, kako kaže, jer je strastvena osoba koja sve što radi, a u čemu uživa, pretvori u opsesiju. “Perfekcionist sam, a to su i značajke koje se često mogu naći u poremećajima u prehrani, poput anoreksije. Tome većinom podliježu curice koje su inteligentne, stroge, pedantne, perfekcionisti i to, naravno, ima svoju dobru i lošu stranu. Dobra strana je da ćete vi vjerojatno biti jako dobri u svome poslu i tome što radite. A loša ona koliko vam to utječe na zdravlje. No važno je napraviti balans, prepoznati što je od toga destruktivno, što je zapravo dobro ili nije dobro za mene, želim li ja biti dobra prema sebi”, objašnjava i dodaje da treba prepoznati trenutak u kojem je važno potražiti pomoć. “Zahvalna sam na svim tim iskustvima koja sam prikupila jer sam jako puno naučila o sebi i mislim da mogu puno toga podijeliti s ljudima u radu, i u glumi. Osjećam se bogato.” I danas pazi što jede, za svoje sinove većinom kuha njihova omiljena jela, a njezin se jelovnik sastoji od bijelog mesa, povrća, salata, lososa, proteina, jaja itd.

“Doživljavam svoje tijelo kao prvi komunikator sebe i života, osluškujem ga, pratim, posebno sad kad sam u perimenopauzi, i uz hormonalne promjene i Hashimotov sindrom, koji držim pod kontrolom.”

Daria Lorenci Flatz

Haljina Diana Viljevac. Nakit i cipele Zara

U potrazi za savršenstvom

Poput mnogih drugih žena s obzirom na svoje obveze pa i obveze svoje djece, uspješno multitaska, a vještina je to koju je svladala gotovo do savršenstva. Pričamo i o savršenom izgledu, standardima ljepote koje nameću društvene mreže. Razgovaramo o tome treba li žena u 40-ima sačuvati mladolik izgled. “Ne robujem tome da uvijek moram izgledati dotjerano, da moram biti našminkana, ali volim se dotjerivati i volim biti fit. Je li to taština, kriza srednjih godina, pritisci društvenih mreža, je li to zbog posla koji radim, ne znam, vrlo vjerojatno sve pomalo. Zato i veliku pozornost pridajem svom izgledu, njezi, posebno kose kod Anite Mioč u Kući četki, a o mom licu računa vodi stručni tim poliklinike dr. Jelene Jakić. Kod nje idem na sve tretmane, na neke redovito, a na neke povremeno. Nedavno sam dala napraviti korekciju očnih kapaka (blefaroplastiku) kod dr. Tomislava Tomičevića i jako sam zadovoljna rezultatima”, pojašnjava kako sada, bez spuštenih kapaka i umornog izgleda očiju, ima puno više samopouzdanja. Ne skriva da ne zazire od korekcija lica, no ne planira neke nove zahvate. “Možda tamo negdje za desetak godina napravim facelifting”, kaže sa smiješkom. Veliku pažnju posvećuje i njezin kože pa njezina beauty rutina uključuje obavezno skidanje šminke prije spavanja, nanošenje njegujućih krema ujutro i navečer. Posebno uživa u tretmanima njege kose i poput svake druge žene osjeća se zadovoljno i sređeno s dobrom frizurom.

Nikamo bez naušnica

Njezin je stil, kad nije riječ o svečanim događanjima ili poslovnim obvezama, jednostavan traperice, tenisice, dobar sako ili dolčevita, kožna jakna ili baloner dio su osnovnog outfita u kojem će se obavezno naći i naušnice. “Obožavam ih, imam ih dosta, no nikada dovoljno i uvijek mogu kupiti nove.”

Priča nam i da ne može bez svoje obitelji, prirode i posla u kojem je očekuje niz novih projekata. Voljela bi se vratiti vođenju grupa u 4Sobe, što za sada nije moguće zbog zahtjevnih glumačkih angažmana. “Vidim se u budućnosti puno više u radu s ljudima. Voljela bih se educirati za spoj izražavanja glume koja bi imala neku terapeutsku notu, gdje bih mogla kombinirati i spojiti te sve stvari u radu s odraslima i djecom”, poručuje.

Foto: Matea Smolčić Senčar
Stilistica: Slađana Divjak
Make-up: Sanja Agić
Frizura: Ines Razvalić za Kuću četki