Današnji desert: Mini-tart sa šljivama

by | 20 siječnja, 2016

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sastojci:
Za tijesto:
– 200 g brašna
– 100 g maslaca
– 50 g šećera
– 1 jaje
– 1-2 žlice hladne vode
Za nadjev:
– 600 g šljiva
– 3 žlice šećera
– 1 žličica cimeta
– 50 ml ruma
– 100 g šećera u prahu

Priprema:
Tijesto:
1. Pomiješajte brašno i šećer, pa dodajte kockice maslaca i mijesite rukama dok se ne dobije mrvičasta smjesa.
2. Dodajte jaje i vodu pa nastavite s miješanjem dok ne dobijete glatko tijesto. Umotajte ga u prozirnu foliju i ostavite 30 minuta u hladnjaku.
Nadjev:
1. Šljive očistite od koštica i narežite na četvrtine. Posipajte šećerom i cimetom, prelijte rumom i dobro promiješajte.
Završni postupak:
1. Odstajalo tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj radnoj površini (ili između dva papira za pečenje).
2. Mini-kalupe za tart nauljite, pa dno i stranice obložite istanjenim tijestom. Višak tijesta uklonite, ali malo ostavite za trake.
3. Preko tijesta rasporedite nadjev od šljiva.
4. Preostalo tijesto ponovno razvucite, pa okruglim nazubljenim kotačićem narežite na trake. Poslažite preko nadjeva u obliku mreže, a rubove malo pritisnite da bi se zalijepili.
5. Pecite na 180°C oko 30 minuta, dok blago ne porumene.
6. Ostavite tartove da se potpuno ohlade, a zatim ih izvadite iz kalupa i posipajte šećerom u prahu.

Izvor i foto: Life Content