Nekoliko događanja uz koje možete obilježiti Dan planeta Zemlje

by | 19 travnja, 2024

Ususret obilježavanju Dana planeta Zemlje, pozivamo vas da se pridružite raznovrsnim akcijama, buvljacima, radionicama i događanjima diljem Hrvatske. Ali i da ponajprije krenete od toga što vi sami možete napraviti.

Svjesni smo da velike promjene zahtijevaju vrijeme, ali svaki korak prema održivijem načinu života vrijedi nešto. Zašto ne biste započeli malim koracima i pokušali postići male promjene? Svaka inicijativa ima svoj početak, i ovaj Dan planeta Zemlje pruža priliku da upravo to i započnete.

Ne zaboravite, svaki angažman, ma koliko malen, doprinosi većem cilju – stvaranju boljeg, zdravijeg i održivijeg okoliša za buduće generacije.

Ciljevi akcije Planet protiv plastike

Kako bi se postiglo smanjenje od 60 % do 2040., ciljevi EARTHDAY.ORG-a su:

  • promicanje široke javne svijesti o šteti koju plastika čini zdravlju ljudi, životinja i cjelokupnoj biološkoj raznolikosti i zahtijevanje provođenja dodatnih istraživanja o njezinim zdravstvenim implikacijama, uključujući objavljivanje svih informacija u vezi s njegovim učincima javnosti
  • brže ukidanje sve plastike za jednokratnu uporabu do 2030. i realizaciju obveze postupnog ukidanja iz Ugovora Ujedinjenih naroda o onečišćenju plastikom 2024.
  • zahtjevne politike koje dokidaju pošast brze mode i goleme količine plastike koju ona proizvodi i koristi i
  • ulaganje u inovativne tehnologije i materijale za izgradnju svijeta bez plastike, kako piše portal odgovorno.hr.

Događanja povodom Dana planeta Zemlje

U Zagrebu će se povodom Dana planeta Zemlje i u suradnji s Međunarodnom mrežom Poets of the Planet u knjižnici održati pjesničko čitanje. Sudjeluju Bogdan Arnautović, Lana Derkač, Biserka Goleš Glasnović, Ivan Herceg, Miroslav Kirin, Marija Lamot, Sonja Manojlović, Davor Šalat, Tomislav Šovagović, Kristina Špiranec, Marina Šur Puhlovski i Sonja Zubović. Program će voditi Lana Derkač i Davor Šalat.

Događanje je planirano za petak, 19. travnja u Knjižnici Marije Jurić Zagorke.

Čisteći medvjedići

U subotu, 20. travnja, planiraju akciju čišćenja u Sesvetskom kraljevcu pod nazivom Rezolucija zemlja.

Osijek – Eco City Waste Fest

Festival će se održati u tjednu kad se obilježava Dan planeta Zemlje, 25. i 26. travnja, a bit će to prvi festival o otpadu u Hrvatskoj.

Cilj je na jednome mjestu okupiti gradska poduzeća, žurne službe, udruge, sportske klubove i privatna poduzeća koja se bave zbrinjavanjem otpada kako bi se posjetiteljima, prije svega osnovnoškolcima, kroz interaktivne radionice, predavanja, zabavu i poučan sadržaj prezentiralo područje djelovanja komunalnog poduzeća, gradskog prijevoza, policije, vatrogasaca i drugih službi.

Uz Unikom među brojnim izlagačima naćiće se GPP, Vodovod, Ukop, Tržnica Osijek i drugi.

To je odlična prilika školama i njihovim učenicima za izlazak na terensku nastavu, praktično učenje o zbrinjavanju otpada, ali i gradskom gospodarstvu. Posjetitelji će u unutarnjem dijelu Gospodarskog centra moći posjetiti pravu mini tržnicu i opskrbiti se svježim proizvodima te isprobati zdrave smoothiese.

Dan planeta Zemlje u Moslavini 20. i 21. 4. 2024.

Turistička zajednica grada Kutine, Biciklistički klub Kutina i Planinarsko društvo Yeti Kutina vas pozivaju na veliku rekreativno-zabavnu manifestaciju “Dan planeta Zemlje u Moslavini” koja se održava za vikend, 20. i 21. travnja u Kutini, a uključuje biciklijade i planinarenje u prekrasnom krajoliku Moslavine.

Cjelodnevni program duže i kraće biciklijade u subotu 21. 4. 2024. vodit će popularni voditelj Mario Valentić. Okupljanje sudionika biciklijade je u 10:00 na Trgu dr. Franje Tuđmana. Sudionici će imati izbor između duže i kraće rute. Duža ruta je zahtjevnija, a sastoji se od kombinacije brdskih i nizinskih predjela, dok je kraća ruta lakša, bez uspona, i preporučuje se najmlađim biciklistima.

Nedjelja, 21. 4. 2024., rezervirana je za ekstremnu biciklističku rutu i planinarenje Moslavačkom gorom. Ekstremna biciklistička ruta, uključuje uspone i podloge od asfalta, makadama i šumskih puteva, starta u 09:00 na Trgu dr. Franje Tuđmana u Kutini i završava na jezeru Mikleuška u Regionalnom parku Moslavačka gora.

Dani planeta Zemlje 2024. u Pučkom otvorenom učilištu Samobor

Projekcija animiranog filmaMavka: Čuvarica šume” održat će se 20. travnja u 17:30 u PopUp Art kinu. Film nas vodi kroz priču o Mavki, duši šume, i njenom susretu s Lukasom, skromnim dječakom koji voli glazbu.

U sklopu programa Dana Planeta Zemlje, 21. travnja u 17:00, u Kinu Samobor, bit će izvedena predstava “Pufi u šumi”. Ova hit kazališna predstava za djecu govori o prijateljstvu i neraskidivoj vezi između psa i čovjeka, ali i o tome kako je važno čuvati okoliš i biti dobar prema svima oko sebe.

Također ćete imati priliku posjetiti izložbu “5 do 7 grama” autora Ane Somek i Filipa Jakovca u Art roomu Bunker, koja će biti otvorena od 22. travnja do 12. svibnja. Izložba će istražiti utjecaj mikroplastike na ljudski organizam, ekosustav i planet. Svatko od nas bi trebao poduzeti određene korake da smanji količinu otpada koju proizvodi.

Dana 23. travnja u 19:00 održat će se predavanje “Plastika, utjecaj na okoliš i pristupi u borbi protiv plastike”. Izv. prof. dr. sc. Aleksandra Maršavelski govorit će o problemima uzrokovanim plastičnim otpadom te suvremenim pristupima u borbi protiv onečišćenja plastikom.

Na programu je i aromaterapeutska radionica, koja će se održati 24. travnja u 18:00 u Centru za mlade Bunker, pod vodstvom Saše Radulovića, aromaterapeuta. Posjetitelji će imati priliku sudjelovati u izradi ekoloških pripravaka za ugodniji boravak u prirodi, istovremeno učeći o moći prirodnih sastojaka i važnosti očuvanja okoliša.

Arty party u galeriji

Arty party u galeriji počinje od ponedjeljka 22.4. do petka 26.4., svaki dan od 10 do 20 sati. Službeno otvorenje izložbe je 22.4. u 18:30 sati, baš na Dan planeta Zemlje što je svakoj od organizatorica posebno drago što je vidljivo iz nekih od radova koji će biti izloženi.

Gdje? Galerija specijalne policije, Trg žrtava fašizma 1, Zagreb.

Čeka vas interaktivna, iskustvena, prodajna izložba umjetnina; slika, stakla, keramike te druženje s umjetnicama i sudjelovanje u kreativnom procesu, radionice, portreti i šoping na licu mjesta.

Imate priliku ne samo vidjeti već i iskustveno upoznati različite medije i tehnike (uz slikanje i crtanje čekaju te i glina, staklo i tkanina) i okušati se u njima na licu mjesta! Ili možete još dublje uroniti u neku tema prijavom na odlične radionice koje se održavaju u sklopu ove manifestacije.

Na kraju možete postati i dio izložbe jer su organizatorice jedan zid rezervirale samo za radove koje će napraviti zajedno s posjetiteljima! Više o svemu pročitajte ovdje.

dan planeta zemlje 2024

Pročitajte: 5 žena odlučnih u naumu da očuvaju prirodu upitali smo što ih motivira i daje nadu da se stvari mogu promijeniti 

Foto: PR, RomoloTavani iStock/Getty Images Plus via Getty Images, Pexels